Energiezuinige waterzuivering RHDHV voor 2,4 miljoen Ieren

TBond, via Pixabay Public Domain

Het Nederlandse ingenieursbureau Royal HaskoningDHV (RHDHV) heeft een miljoenenklus binnengesleept in Ierland. Het RHDHV-project zuivert straks ruim een derde van al het Ierse afvalwater.

Duurzame zuivering met Nereda-korrels miljoenen goedkoper

Royal HaskoningDHV zet het innovatieve Nereda-proces in bij Ierlands grootste rioolwaterzuivering. Volgens opdrachtgever Irish Water is het Nereda-concept essentieel om de waterzuivering in de Ringsend Waste Water Treatment Works bij Dublin betaalbaar te houden.

Met conventionele zuiveringstechniek kost de uitbreiding van Dublins waterzuiveringsinstallatie ‘€ 500 tot € 600 mln’. Dankzij Nereda kan de huidige locatie 50 procent meer afvalwater verwerken en verwacht Irish Water voor € 300 mln klaar te zijn. Alleen al het schrappen van een 9 kilometer lange overstortbuis naar zee scheelt volgens RHDHV € 170 mln.

Na eerdere pilots en kleinere praktijkprojecten (zie het oorspronkelijke bericht hieronder) is de opdracht bij Ringsend een doorbraak in de schaalgrootte van de Nederlandse innovatie. De uitbreiding is naar verwachting omstreeks 2020 afgerond. Wat Haskoning aan de klus overhoudt, is niet bekend gemaakt.

Meer zuiveringscapaciteit op hetzelfde oppervlak

De Ringsend-waterzuiveringsinstallatie (RWZI) behandelt het rioolwater van de inwoners van Dublin en omgeving. Al direct bij opening in 2003 bleek de installatie te klein voor deze klus. Het behandelde rioolwater voldoet sindsdien bij herhaling niet aan Europese eisen voor oppervlaktewaterkwaliteit. Ruimte voor conventionele capaciteitsuitbreiding is er op de huidige locatie echter niet.

Oorspronkelijk was het plan daarom om het overtollige afvalwater na lichte behandeling in de Ierse Zee te lozen, via een kilometerslange riooltunnel. Irish Water kwam in 2014 met een alternatief voorstel op basis van het in Nederland ontwikkelde Nereda-proces. Hiermee neemt de zuiveringscapaciteit binnen de beschikbare ruimte toe van 1,6 naar 2,4 miljoen inwonerequivalenten. Zo voldoet Ringsend aan alle EU-milieurichtlijnen en is de volksgezondheid gewaarborgd. René Noppeney, Global Director Water Products & Innovation bij RHDHV: “We zijn trots dat we duurzaam bijdragen aan de uitbreiding van een van de grootste, stedelijke afvalwaterzuiveringsinstallaties in de wereld.”

Nederlandse innovatie succesvol in Ierland en Brazilië

Compacte korrels in plaats van volumineuze vlokken

Conventionele RWZI’s maken voor de zuivering gebruik van vrij dwarrelende micro-organismen, die in grote bezinktanks langzaam samenklonteren tot vlokken. Nereda zuivert het water met korrels waarin de verschillende biologische zuiveringsmethoden samenwerken.

De Nereda-korrels zijn na hun zuiverende werk eenvoudig af te filteren en verhogen zo de doorstroomsnelheid van het vuile water. Op eenzelfde oppervlak kan een Nerada-zuivering daarom tot 75 procent meer afvalwater aan. Ook ligt het energieverbruik 20 procent lager en zijn er geen chemicaliën nodig. RHDHV ontwikkelde Nereda samen met de TU Delft en Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) om het energie-, oppervlakte en chemicaliënverbruik van rioolwaterzuiveringen te beperken.


Het oorspronkelijke bericht van 1 juni 2012 en eerdere updates hieronder: 

Nereda maakt waterzuivering zuiniger, nu ook in Brazilië

Update 22 juli 2013: Royal HaskoningDHV maakt een mooie klapper met zijn waterzuiveringsinnovatie. Met het Braziliaanse waterbedrijf Foz is een contract gesloten voor de bouw van ‘minstens tien’ Nereda-waterzuiveringsinstallaties.


Waterzuiveren zonder biovlokken in Ede

Oorspronkelijk bericht,1 juni 2012: Met een installatie die slim gebruikmaakt van micro-organismen is de nieuwe afwalwaterzuivering in Epe stukken compacter en 30% energiezuiniger dan vergelijkbare installaties. 

Gebruik van bacteriën in waterzuivering is alles behalve nieuw. Tot op heden vormden deze bacteriën echter vlokken die in verschillende stappen rustig bezinken. De Nereda-technologie zorgt voor korrelvormige bacterieclusters, die per korrel diverse functionaliteiten combineren. Deze korrels slaan veel makkelijker neer en maken nabezinktanks daarom overbodig. Zo is het gezuiverde water sneller op het oppervlakte water te lozen. In 2005 won de techniek De Vernufteling, een prijs voor veelbelovende innovaties.

Bron: De Ingenieur, RHDHV, Irish Water / Imagecredit: TBond, via Pixabay Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 09 apr 2016

    […] winnaars uit eerdere edities: de zeezoutaccu van Dr. Ten, waterzuiveringsconcepten Pharmafilter en Nereda, de serververwarming van Nerdalize, zonne-ledlamp WakaWaka en de stookoliebesparende […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.