HydroICE: Benzinemotor wordt stoommachine op zonne-energie

Er zijn ruwweg twee methoden om energie op te wekken uit zonlicht: PV en CSP. Fotovoltaïsche zonnepanelen zijn modulair en daardoor zeer geschikt voor thuisgebruik. Technieken die uitgaan van geconcentreerd zonlicht zijn vaak kosteneffectiever maar dan wel pas vanaf vrij grote schaal. De techneuten achter HydroICE brengen de voordelen van CSP naar de particulier.

Simpele, goedkope stoommachine voor CSP

Zonlicht concentreren is niet moeilijk, vrij goedkope spiegels zijn afdoende. Desondanks zijn alleen hele grote CSP centrales rendabel, enkel omdat de installaties die de gefocusseerde warmte omzetten in bruikbare energie zo prijzig zijn.

HydroICE gebruikt in plaats van een dure stoomturbine een eenvoudige plofmotor. De motor is omgebouwd om te draaien op een mengsel van olie en stoom. De olie is het medium dat de zonnewarmte uitwisseld, de stoom ontstaat door een paar druppels water aan de olie toe te voegen. In de cilinder verdampt het water direct tot stoom. Zo maakt de motor een cyclus vergelijkbaar aan die in een normale benzinemotor.

Goedkoper dan fotovoltaische zonnepanelen? Vijf jaar geleden misschien.

Deze manier van zonne-energie opwekken uit warmte is niet per se zeer efficiënt maar naar verwachting wel goedkoop. HydroICE mikt op ± 1,70 dollar per Watt, naar eigen zeggen 75% goedkoper dan PV. Helaas rekenen ze hier met 7 dollar per Watt voor PV en dat lijkt verre van actueel.

Met een eerlijkere prijs voor PV valt het concurrentievoordeel nagenoeg weg. Misschien dat daarom de Crowdfunding niet echt op gang kwam. Gelukkig is de techniek voor meerdere warmtebronnen inzetbaar. Misschien verstandiger om de stoommotor te verkopen als goedkope manier om elektriciteit te winnen uit bijvoorbeeld een haardvuur of uit geothermie.

Meer info: Hydroicesolar.com 
ImageCredit: linder6580 sxc.hu

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.