Bouwbedrijf Van Gelder koopt 2 graafmachines op waterstof

Gerold Hinzen, via Unsplash Public Domain

Bouwbedrijf van Gelder meldt op het punt te staan om twee grondverzetmachines van de Zuid-Koreaanse fabrikant Hyundai te bestellen. De innovatieve bouwmachines opereren emissievrij en draaien op waterstof in plaats van diesel.

Levering in 2023

Volgens Van der Spek, importeur van de graafmachines, heeft Van Gelder met deze aanschaf de primeur voor bouwmaterieel op waterstof.

Naar verwachting kan Van Gelder de machines in 2023 inzetten. “Duurzaamheid hoeft niet te concurreren met tijd, kwaliteit en geld, maar draagt er juist positief aan bij”, zegt Leendert Ripping, directeur bij Van Gelder. “Dit is een grote stap voorwaarts voor ons, onze opdrachtgevers en het ‘schoner’ werken in de openbare ruimte waar wij iedere dag in wonen en werken.”


Prijs nog niet bekend, toch al 30 bestellingen

Van Gelder zal niet lang de enige zijn met graafmachines op waterstof. Tegen Bouwmachines.nl zegt Van der Spek ook Mourik, Heijmans, GMB en Theo Pouw al een of meerdere exemplaren besteld hebben. In totaal heeft de importeur al 30 orders binnen, terwijl de prijs nog niet eens bekend is. Ook over (beoogde) specificaties van de machines is nog geen info beschikbaar.

Net als bouwmaterieel op accu zal ook een brandstofcelaangedreven machine lokaal geen CO2, fijnstof of stikstofoxiden uitstoten. Een groot voordeel ten opzichte van machines op diesel, die vanwege strengere eisen en wensen aan de uitgassen en geluidshinder in stedelijke omgeving en nabij natuurgebieden tegen steeds meer beperkingen aanlopen.

Hyundai Construction Equipment werkt vanaf dit jaar samen met de automotivetak van het oorspronkelijke Zuid-Koreaanse conglomeraat samen aan de massaproductie van onder meer graafmachines en heftrucks op waterstof. Hyundai Motors heeft al sinds 2013 ervaring met serieproductie van brandstofcelaandrijflijnen, met onder meer de ook in Nederland geleverde waterstofauto’s ix35 FCEV en de Nexo.


Bron: Van Gelder, Bouwmachines.nl / Imagecredit: Gerold Hinzen, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.