Schiermonnikoog gaat over op eigen bio-gas

Het kleine waddeneiland Schiermonnikoog heeft grootse plannen aangaande duurzaamheid. Per 2020 moet de gemeente energie neutraal opereren. Een collectief van boerenbedrijven zet een grote stap en investeert in een biovergistingsinstallatie die in 80% van de gasbehoefte van inwoners zal voorzien.

Waddeneiland gaat voor 100% duurzame energie

Eilanden zijn ideaal voor hernieuwbare energie. Transport van elektriciteit en gas over zee is in de regel prijzig en dit maakt decentrale opwek al snel een stuk rendabeler. Ook het monitoren en beheersen van een goed afgebakend gebied is eenvoudiger. Daarbovenop zit de wil te pionieren bij veel eilanders in het bloed.

Het autobeleid van Schiermonnikoog zit al jaren in de goede richting en ook met de 20 20 20 doelstellingen gaan de krap duizend inwoners een stuk verder dan de rest van Nederland. Met een economie die voornamelijk draait op toerisme is de sprong naar duurzaam natuurlijk ook goed te doen.

Groen gas verkopen én geen kunstmest meer nodig

Wie weet helpt de groene zaak ook in de promotie richting vakantiegangers maar dan is het wel zaak de bio-vergisters goed in te regelen. Stankoverlast op het rustige eiland moet koste wat kost worden voorkomen.

Wanneer de boeren de installatie gebruiken zoals hij bedoeld is verkrijgen ze een mooi zakcentje uit de verkoop van het gas en valt er flink te besparen op kunstmest. Na verwerking in de biovergister geeft het restproduct (het digestaat) veel meer stikstof af dan de oorspronkelijke koemest. Dubbele winst dus, en weer een lokale kringloop gesloten.

Bron: Energie+
ImageCredit: jannbr @ sxc.hu

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.