BioNet Eerbeek: Liander en ATAG voeden biogas direct aan CV-ketels

Met de aardbevingen in Groningen afgelopen winter en, iets recenter, de ophef rond proefboringen naar schaliegas in Nederland neemt de roep om biogas toe. In het dichtbevolkte Nederland is het potentieel voor de winning van biogas groot. Onder andere uit reststromen uit de agrarische sector en voedselproductie, huishoudelijk gft-afval en bij rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s) is veel gas te winnen. Biogas is echter niet zonder meer een alternatief voor conventioneel aardgas.

De luxe van Slochteren maakte het gasnet inflexibel

In de krap tien jaar volgend op de ontdekking van de gasbel in Groningen (1959) heeft de Nederlandse Gasunie een uitstekend aardgasnetwerk uit (/in) de grond gestampt. Al snel waren alle huishoudens, fabrieken en later ook steeds meer gascentrales voor de energieopwekking aangesloten op de gasbron in het noorden.

In de jaren die volgden is nagenoeg alle apparatuur geoptimaliseerd voor precies dat gas. Hoogrendement CV-ketels halen inmiddels het uiterste uit elke kubieke meter Slochterengas maar juist vanwege deze optimalisatie schieten ze in de war als de samenstelling van het gas wat afwijkt. Groen gas met een lagere verbrandingswaarde maar ook gas uit Rusland, dat juist wat potenter is dan ons vertrouwde aardgas uit Groningen, kan dus helaas niet direct worden ingevoerd in het gasnet.

Gestandaardiseerd aardgas of flexibele eindverbruiker?

De gasbel bij Slochteren loopt langzaam maar zeker leeg maar de Nederlandse gasverbruikers vragen nog steeds om dit ‘standaardgas’. Hierom zijn o.a. mengfabrieken gebouwd, welke Russisch gas verdunnen met stikstof om zo de calorische waarde te verlagen tot ‘Slochteren kwaliteit’. Zonde, want het kost hier energie om de energie in het gas te verlagen en vervolgens kost het extra energie om ook het toegevoerde stikstof rond te pompen.

Gelukkig maken netbeheerder Liander en ketelbouwer ATAG samen verstandige stappen richting meer flexibiliteit bij de gasverbruiker. De CV-ketels passen zich hier aan aan het gas, ipv andersom. In een proefproject bij Eerbeek achterhalen de ‘multigasketels’ zelf de actuele samenstelling van het toegevoerde gas. Vervolgens wordt automatisch een optimale hoeveelheid zuurstof aangevuld om de perfecte verbranding van alle soorten gas te garanderen.

Het biogas, dat wordt geproduceerd uit afval van lokale papierfabrieken, moet nog wel worden ontdaan van (zure) verontreinigingen maar hoeft daarna niet meer opgewerkt te worden tot de standaard calorische waarde. Een mooie stap op weg naar een flexibeler gasdistributie. Aankomende woensdag vindt er een bijeenkomst plaats rond de opening van BioNet (hier het programma en de inschrijving).

Bron: Liander
ImageCredit: guillefoca @ sxc.hu

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.