Plan voor 160MW aan zonnepanelen op Spaans irrigatiekanaal

Solar Aquagrid

De overheid van de Noord-Spaanse regio Navarra heeft plannen voor installatie van zonnepanelen bovenop het Kanaal van Navarra goedgekeurd. Op het 177-kilometerlange irrigatiekanaal is plek voor 160 megawatt (MW) aan zonnepanelen.

Dubbelduurzaam gebruik van ruimte

Het voorstel voor het langgerekte zonnepark komt van Anpier, brancheorganisatie voor de Spaanse PV-sector. Zonnestroom opwekken bovenop de bestaande infrastructuur heeft volgens Anpier grote voordelen.

De schaduw van de panelen op het kanaal zou de verdamping van het water met 30% verminderen, zodat meer water daadwerkelijk beschikbaar blijft om de van het kanaal afhankelijke landbouw te irrigeren. De zonnestroom en de elektrische aansluiting maakt het dan meteen mogelijk irrigatiepompen op diesel te vervangen door emissievrije elektrische pompen.

Het water dat nog wel verdampt uit het kanaal, helpt de zonnepanelen te koelen zodat de prestaties ook bij hoge temperaturen goed blijven. En natuurlijk is het prettig dat de zonnepanelen niet extra ruimte innemen.


Dezelfde voordelen in India, Costa Rica en Californië

De afgelopen jaren zijn wereldwijd al meerdere plannen voor Solar Canals uitgewerkt. Opwekken van duurzame energie en beheersen van waterschaarste zijn twee wensen die vaak samenkomen, onder meer in Costa Rica en Californië. In India zijn al flinke projecten met zonnepanelen boven kanalen gerealiseerd, een eerste al in 2012.

Een belangrijk aandachtspunt is de constructie waarop de panelen rusten. Als de kanaalzonnestroom ook de CO2-uitstoot in de productie van stalen liggers moet goedmaken, weegt dat mogelijk niet op tegen de verminderde verdamping en het efficiënte ruimtegebruik. Een overkapping van hout of bamboe en panelen is het overwegen waard. Dat roest ook minder.


Bron: Anpier, via PV-Magazine / Imagecredit: Solar Aquagrid

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.