Auto, vliegtuig, vliegtuig, vliegtuig, taxi, trein, auto

Voor zijn afstudeeronderzoek werkt Sustainable Energy Technology student Sander Veltkamp aan een biomassaproject in India. Via Wattisduurzaam houdt hij ons op de hoogte van de vorderingen.

Beste mensen,

Het was me het reisje wel, om 7:15 am (6 juni) vertrokken uit het mooie Nijverdal en om 7:00 pm (7 juni), via Helsinki en New Delhi, aankomen in Mohuda Village, Odisha, India. Daar werd ik direct naar mijn onderkomen voor de komende 3 maanden gebracht, een spannend moment natuurlijk, maar dat is echt prima geregeld. Grote kamer met ventilator, douche en toilet inbegrepen (zie foto).

Die ventilator is nog wel het meest essentieel, want het is was hier gisteren 46 graden namelijk…… De mensen hier zeggen dat de moesson over ongeveer een week zal komen, dan zal het ook wat afkoelen.Tot die tijd blijft het hard werken om voldoende te blijven drinken gedurende de dag.

Maargoed, ik kwam dus aan op m’n kamer en ben even gaan douchen, dat was inmiddels wel een keer nodig. Niet lang daarna ben ik met mijn buurman Marcus (uit Manchester) en mijn begeleider Ramani naar de mess hall gelopen om te gaan avondeten. 10 meter uit mijn kamer werden we meteen al verwelkomt door een zwarte schorpioen, mooi beest. Marcus heeft daar een mooie foto van gemaakt, dus die houden jullie nog tegoed. Verder weinig exotische beesten gezien, ook de muggen houden nog een laag profiel, maar dat zal met de komst van de moesson wel anders worden vrees ik.

Na een goede nacht slapen werd ik wakker doordat de stroom uitviel, en dus ook mijn ventilator, en de gevoelstemperatuur per direct 15 graden steeg. Mijn lichaam schoot niet lang daarna in de verdediging door keihard te gaan zweten en ik wist dat het een mooi moment zou zijn om mijn eerste dag maar eens te starten met een verfrissende douche. Daarna ontbijten (wederom rijst met saus) en mij officieel laten registreren voor mijn kamer e.d. Door mijn begeleider ook al veel mensen hier ontmoet en gesproken. De organisatie waar ik voor bezig ga (Gram Vikas) heeft een grote campus met heel veel lopende projecten variërend van schoon drinkwater voor dorpen in de buurt en scholing tot het installeren van zonnepanelen om de stroomuitval tegen te gaan. Erg veel interessante mensen hier met leuke projecten en bezigheden.

Zelf heb ik gisteren de rest van de dag besteed aan discussiëren met mijn begeleider over een aantal zaken van mijn onderzoeksplan. Mijn distillatiekolom is nog niet klaar en ondertussen ga ik bezig met het testen van een aantal ‘cooking stoves’ die op ethanol werken en onder een aantal gezinnen in omliggende dorpen verspreid zullen worden. Die mensen koken nu op houtvuur en dat is weinig ideaal. Het doel van mijn project is om die stoves te voorzien van ethanol uit mijn distillatiekolom en te onderzoeken wat de impact van dit geheel is op de mensen en hoe die mensen dit alles uiteindelijk geheel zelf kunnen realiseren. Dat zal nog een hele klus worden aangezien ik maar 3 maanden heb.

Van de lokale gebruiken heb ik er al een paar meegekregen. Zo eten mensen met hun rechterhand zonder bestek, ze gebruiken hun linkerhand niet aangezien ze voor het kont afvegen de zogenaamde “geen toiletpapier techniek” hanteren met hun linkerhand. Dan heb je nog de “Indian head wobble”, wat een soort draaien en schudden van het hoofd is en iets betekend in de zin van: ‘Ja…… ok”. In deze ontwikkelingen houd ik jullie ook op de hoogte, ik ben er zelf nog niet helemaal uit of ik helemaal zal integreren wat dit betreft, we zullen zien….

De volgende keer zal ik hopelijk wat meer kunnen vertellen over mijn dagelijkse bezigheden en verhalen uit de nabijgelegen stad. Voor nu zullen jullie het hiermee moeten doen.

Cheers en goed weekend allemaal!

Sander


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.