Torrefactie: Mobiele rooster voor snoeiafval

In Twente zal naar verwachting over twee jaar een vrachtwagen rond rijden die ter plaatse groenafval omzet in bio-kool. Het project is een samenwerking van de UT en lokale afvalverwerker Twence.

Mobiele Torrefactie, Biomassa roosteren op locatie

In de mobiele installatie wordt organisch afval bij een temperatuur van ± 260° C geroosterd (getorrificeerd). Door maar een klein beetje zuurstof toe te laten verbrand het materiaal slechts gedeeltelijk, de warmte die vrijkomt wordt direct in het proces gebruikt zodat externe toevoer van energie nauwelijks nodig is.

Zo wordt een zeer diverse stroom organisch afval verwerkt tot een homogene soort houtskool waarin nog zo’n 90% van de oorspronkelijke verbrandingswaarde over is. De bio-kool is een stuk compacter, lichter en dus veel handzamer dan de takken, bladeren, gras, etc. die aan de machine gevoerd worden. Als zodanig is het product in grote hoeveelheden toe te voegen aan de (fossiele) steenkolen voor energiecentrales of  (zonder te rotten) voor lange tijd op te slaan.

De bovengenoemde eigenschappen zijn vooral voordelig in het transport. De beweegredenen voor het onderzoek naar een mobiele installatie zijn dan ook goed te raden. Toch lijkt torrefactie een proces dat veel te winnen heeft bij schaalgrootte en continuïteit, het is de vraag of de transportvoordelen opwegen tegen de schaalvoordelen van een grote centrale installatie.

Bron: Technisch Weekblad

Dit vind je misschien ook leuk...