Drinkwater en stroom uit stront met Janicki Omniprocessor

Zowel het gebrek aan schoon drinkwater als de beroerde afvoer van ontlasting in ontwikkelingsgebieden zorgt dat ziektes zich aldaar snel verspreiden. Een multifunctionele machine maakt van ontlasting schoon drinkwater, hernieuwbare elektriciteit en meststoffen voor de landbouw. Bill Gates sponsort de technologie.

‘Miljardair Gates drinkt water uit poep’

Dat was de kop die de afgelopen dagen totaal viraal ging op sociale media en nieuwssites. En inderdaad, de steenrijke Microsoftoprichter Gates nam een nipje van een glas water dat slechts minuten daarvoor nog onderdeel was van een smerige bende rioolslib.

Bekijk het filmpje dat Bill Gates op zijn eigen blog plaatste hieronder.

 

Drinkwater en energie uit ontlasting

Dat Bill Gates water drinkt dat daarvoor poep was is echter absoluut niet wereldschokkend. Dat doen we ook hier tenslotte allemaal, dagelijks.

Het verschil met waterconsumenten in de derde wereld is dat wij water drinken waarin de remsporen ook daadwerkelijk niet meer terug te proeven zijn.

Compacte rioolwaterzuivering

De Janicki Omniprocessor die Bill Gates helpt te financiëren is een compact waterzuiveringssysteem. Het systeem is overal in te zetten, ook in de derde wereld. Het werkt standalone en is niet afhankelijk van aanvoer met rioleringsbuizen en andere voorbewerkingsstappen.

Een ondernemer kan WC’s aanbieden, gratis of voor een klein bedrag. Met de Omniprocessor maakt hij uit de ontlasting vervolgens elektriciteit en werkelijk schoon drinkwater.

Veilig water en groene stroom uit poep

De machine van Janicki droogt de menselijke biomassa, waarbij het water verdampt en wordt opgevangen. Met wat extra zuiveringsstappen is dit vervolgens te tappen als veilig drinkwater.

De droge resten dienen als brandstof voor een stoomgenerator die elektriciteit opwekt. De as die overblijft is te gebruiken in de plaatselijke landbouw. Zo is er aan een groot probleem in de derde wereld plotseling op verschillende manieren waarde te onttrekken.

Bill & Melinda Gates Foundation

Bill Gates is inmiddels full-time filantroop. Samen met zijn vrouw bestiert hij de Bill & Melinda Gates Foundation. Met deze stichting zet de rijkste man van de wereld zich onder andere in voor sanitaire voorzieningen voor iedereen op de wereld.

Het schone drinkwater en het systeem van riolering en waterzuivering dat we in het westen zo gewend zijn is in grote delen van de wereld namelijk nog lang niet voor handen. Dat maakt dat ziektes zich nog steeds enorm snel verspreiden. Ook het uitbannen van deze ziekten en het voorkomen van kindersterfte is een van Gates speerpunten.

Bill Gates was eind vorig jaar te gast bij College Tour en besprak daar zijn plannen met de foundation uitvoerig. Bekijk de aflevering terug via Uitzending Gemist.

Bron: GatesNotes
ImageCredit: GatesNotes


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 27 jul 2016

    […] gaat nog steeds primair naar gezondheidsprojecten maar buiten de stichting om heeft Gates nu ook potjes voor energiestartups. Daarnaast is hij grondlegger van de Breakthrough Energy […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.