Groene kolen: Meer energie uit steenkool

Een nieuwe energiecentrale in China verbrandt kolen via een slimme omweg. Hiermee haalt de 250 MW-installatie een efficiëntie van boven de 55% en wordt tot 80% van de emissies afgevangen.

Kolenvergassing voor hoger rendement uit steenkool

Normale kolencentrales verbranden steenkolen om water om te zetten in stoom. Via stoomturbines zetten ze 35 tot 40% van de energie in de kolen om in elektrische energie. Moderne aardgascentrales komen tot 60%, door een gasturbine en een stoomturbine te combineren.

De Chinese ‘GreenGen’ centrale combineert de voordelen van steenkool (goedkoper, beter beschikbaar) met de voordelen van een stoom- en gascentrale (STEG). In de installatie worden steenkolen eerst met stoom onder hoge druk omgezet tot waterstof en koolmonoxide (synthese gas). Dit gas wordt gebruikt om gasturbines aan te drijven. Met de afvalwarmte uit de gasturbines wordt vervolgens ook een stoomturbine aangedreven.

Het gecombineerde rendement van beide turbines  ligt op het niveau van een moderne aardgascentrale en hoewel het vergassingsprocess de nodige energie kost, komt de totale efficiëntie van de centrale als geheel uit op een zeer gunstige 55%.

Het vergassingsproces maakt het bovendien mogelijk zwavelverbindingen en een groot deel van de koolstofdioxide al voor de daadwerkelijke verbranding af te filteren. Deze gassen worden in de Chinese plannen opgeslagen in onderzeese (bijna) lege olievelden.

De technologie is overigens allesbehalve nieuw; in het filmpje hieronder een beschrijving van een Amerikaanse centrale die al sinds 1996 werkt via hetzelfde principe.

Bron: Technisch Weekblad


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. Ivo schreef:

    Goed verhaal. Mooi dat er hier ook ruimte is voor wat minder futuristische zaken om duurzamer om te springen met onze energie. Dit is tenminste snel, gemakkelijk en goedkoop toe te passen!

  2. moeremans schreef:

    waar wacht Limburg op, er zit voor 200 jaar energie in de grond!

  1. 27 mrt 2016

    […] om de stoom- en gasturbines ook met steenkolen of biomassa te stoken. De toevoeging van een vergasser moest de vaste brandstoffen geschikt maken voor gebruik in de […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.