Zonnigste gemeente NL voor 46 procent over op zon-PV en accu’s

Walter Hellebrand, via Wikimedia Creative Commons

Update: Het Caribische eiland Sint Eustatius betrekt zijn elektriciteit sinds mei 2016 voor 23 procent duurzaam uit zonnepanelen. In november 2017 is de capaciteit van het zonnepark nog eens verdubbeld.

Jaarlijks 1.600.000 liter diesel minder

Update 19 november: Het tot 4,15 megawatt uitgebreide zonnepark levert rond het middaguur dubbel zoveel elektriciteit als het eiland verbruikt. Het overschot slaat Sint Eustatius op in een accu die eveneens is uitgebreid.

Gecombineerd met batterijopslag leven de eilandbewoners en toeristen daarmee nu jaarlijks voor 46 procent van de zon. Dat scheelt het eiland zo’n 1.600.000 liter diesel per jaar.

Het oorspronkelijke bericht van 28 mei 2016 hieronder.


Gemiddeld acht zonuren per dag, het hele jaar door

De Nederlandse eilandgemeente St. Eustatius draaide tot voor kort volledig op dieselgenerators. Nu heeft het eiland in de Atlantische Oceaan, nabij Puorto Rico, een zonnepark met een vermogen van 1,9 megawatt, gekoppeld aan een grote accu.

Het project is gerealiseerd door duurzame projectontwikkelaar Eco Energy uit Curaçao en omvormer- en acculeverancier SMA uit Duitsland, in opdracht van het lokale energiebedrijf Stuco (Statia Utility Company). SMA ziet de installatie als een voorbeeld voor omliggende eilanden in de Cariben. Met de duurzame installatie stoot het eiland jaarlijks 2.200 ton minder CO2 uit. De kosten van het project en de opslagcapaciteit van de accu’s zijn niet genoemd.

Veel zon en soms dikke wolken

St. Eustatius kent gemiddeld acht zonuren per dag, het hele jaar door, maar het gebied staat ook bekend om snel overwaaiende, dichte wolkendekken. “Dat leidt tot zeer snelle variaties in de productie van het zonnepark”, zegt Volker Wachenfeld, vicepresident Off-Grid and Storage bij SMA. Bij volle zon levert het zonnepark praktisch alle stroom die het eiland nodig heeft maar als er een wolk overwaait, zakt de stroomproductie razendsnel in. Zonder de accu’s was het volgens Wachenfeld niet mogelijk om een zonnepark van deze omvang aan te sluiten op het stroomnet van het kleine eiland: “Dit systeem integreert zonnestroom, lithiumaccu’s en dieselgenerators op grote schaal en in volledige harmonie.”

Hoewel de jaaropbrengst van de zonnepanelen goed is voor 23 procent van het stroomverbruik van St. Eustatius, claimt SMA dat het project de dieselconsumptie van de generatoren met liefst 30 procent reduceert. De accu’s ondersteunen niet alleen de zonnepanelen maar verhogen ze ook de efficiëntie van de dieselmotoren. Net zoals de accu’s in hybride auto’s het mogelijk maken dat de motor bijna altijd in zijn optimale toerenbereik draait en bij lage belasting helemaal uit kan.

Bron: SMA, via EnergyStorageReport / Imagecredit: Walter Hellebrand, via Wikimedia Creative Commons (Cropped)

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 17 jan 2017

    […] een bijna 25 procent onder. Ook de Nederlandse eilandgemeente Sins Eustatius schakelde in mei 2016 voor een kwart over op afroepbare […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.