Moederbedrijf Nuon in een klap 69 procent CO2-zuiniger

Dergenaue, via Wikimedia Creative Commons

Update: Het Zweedse energieconcern Vattenfall, eigenaar van energiebedrijf Nuon, doet zijn Duitse bruinkoolcentrales en -mijnen over aan de Tsjechische concurrent EPH (Energeticky a prumyslovy).

Vernietiging van CO2-rechten als alternatief

Update 2 oktober 2016: Vattenfall is definitief van zijn bruinkool af. Nadat ook de Europese Commissie geen bezwaren toonde, heeft Vattenfall de verkoop van zijn bruinkoolactiviteiten binnen een week afgerond.

Update 2 juli 2016: De Zweedse regering heeft de verkoop van de bruinkoolactiviteiten van Vattenfall bekrachtigd. Dit tegen de wens van de Miljöpartiet, de groene coalitiepartner in de Zweedse regering.

De milieupartij wilde de Duitse bruinkoolmijnen en -centrales binnen (staatsbedrijf) Vattenfall houden en deze vervuilende activiteiten uitfaseren. Als doekje voor het bloeden zal Zweden tot aan 2040 jaarlijks 300 miljoen kroon (€ 32 mln) aan emissierechten uit de markt halen. Door de CO2-rechten op te kopen en te ‘vernietigen’ hoopt Zweden indirect de kolencentrales uit de markt te prijzen.


EPH krijgt € 1,7 mrd mee om de rommel op te ruimen

Oorspronkelijk bericht (18 april 2016): Energieconcern EPH betaalt een ‘symbolisch bedrag‘ voor de bruinkoolactiviteiten van Vattenfall. Daarmee zijn de Zweden niet alleen van vier dagbouwmijnen en 8.000 megawatt aan bruinkoolcentrales, maar ook van de aansprakelijkheid daarover af.

Om dat laatste aspect te dekken, doet Vattenfall onder de deal ook afstand van € 1,7 mrd in cash. Dat bedrag heeft de Tsjechische concurrent bedongen om op termijn de bruinkoolactiviteiten volledig en maatschappelijk verantwoord af te bouwen. Vattenfall schrijft flink af op de afgestoten activiteiten. Het concern verwacht een negatieve impact van 22 tot 27 miljard Zweedse Kroon (€ 2,4 – 2,9 mrd) op de resultaten in het tweede kwartaal van 2016.

CO2-reductie voor staatsbedrijf Vattenfall

Staatsbedrijf Vattenfall kreeg vanuit de Zweedse regering eind 2014 de opdracht zijn impact op het klimaat sterk in te perken. Met de deal reduceert Vattenfall zijn CO2-uitstoot van 80 tot 25 miljoen ton per jaar.

“Het afstoten van onze bruinkoolactiviteiten is zowel strategisch als financieel een goede oplossing, gezien de huidige en de te verwachten marktcondities”, zegt Magnus Hall, CEO van Vattenfall. “Na de verkoop bestaat driekwart van onze opwekcapaciteit uit duurzame energie. Nu is dat nog 50 procent.”

Ondanks het verlies dat Vattenfall dit kwartaal op de bruinkoolverkopen draait, meent het bedrijf goedkoper uit te zijn dan wanneer het de Duitse bruinkoolactiviteiten binnen het concern had gehouden. De Zweedse overheid moet zijn goedkeuring over de deal nog geven.

Probleem verplaatst, niet opgelost

EPH denkt de komende jaren nog wel winst te kunnen maken met bruinkoolstroom. De Tsjechische partij is in andere delen van Duitsland reeds actief met de goedkope fossiele energiebron.

Plan Greenpeace mislukt

“Met onze expertise rond kostenefficiënt beheer van energiecentrales denken we succesvol bij te dragen aan de Duitse energiemix”, zegt Jan Springl, bestuurslid van EPH.

Springl kent en respecteert de duurzame doelen van de Duitse Energiewende. Hij meent met de deal de leveringszekerheid en de betaalbaarheid van elektriciteit in Duitsland te verbeteren. Het Duitse energiesysteem heeft de CO2-intensieve bruinkoolcentrales in zijn transitie nog een aantal jaar nodig. De verwachting is dat ze uiterlijk tegen 2030 de laatste rook afblazen. Dan is het aan EPH om de energiecentrales te slopen en de mijnen ordentelijk op te ruimen.

Vattenfall kreeg in aanloop naar de verkoop kritiek. Met het afstoten van de activiteiten verlaagt het zijn directe klimaatimpact, maar is het ook de invloed op de vervuilende dagbouwmijnen en bruinkoolcentrales kwijt. Onder een nieuwe eigenaar blijft de CO2-uitstoot en de milieu-impact van de mijnen voorlopig bestaan. Greenpeace lanceerde in 2015 een plan om dat te voorkomen. De milieuorganisatie wilde de bruinkoolactiviteiten van Vattenfall overnemen om deze direct te sluiten.

Bron: Vattenfall, Handelsblatt / Imagecredit: Dergenaue, via Wikimedia Creative Commons (Cropped)

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. 21 dec 2016

    […] Nuon heeft geen meestook-subsidie voor biomassa veiliggesteld. Zonder die bijstook, past de Amsterdamse Hemweg-centrale niet meer in de toekomst van Nuon. ‘Vervroegde sluiting met compensatie of verkoop’ zijn nu de enige opties voor de kolencentrale. Vattenfall, het Zweedse moederbedrijf van Nuon, deed dit jaar zijn Duitse bruinkoolactiviteiten van de hand. […]

  2. 16 mei 2017

    […] EPH de concurrentiestrijd in de Europese stroommarkt te winnen. EPH kreeg eerder dit jaar geld toe toen het de bruinkoolcentrales- en mijnen van concurrent Vattenfall overnam. Terwijl de prijzen van […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.