Houten penthouse op 73 meter; 100ste voor windpark Gemini

Haut Amsterdam, via Lingotto

Een snelle greep uit de duurzame pers- en nieuwsberichten. In deze editie o.a. houten woontoren in Amsterdam, zeewindpark Gemini op 66 procent en duurzame waterstofproductie met membranen.

1. Houten wolkenkrabber voor Amsterdams Amstelkwartier

Aan de Amstel, nabij het gelijknamige NS-station, krijgt Amsterdam een nieuwe woontoren die nagenoeg geheel uit hout is opgetrokken. Waar conventionele wolkenkrabbers met veel beton en staal een enorme CO2-impact hebben, slaat het 21 verdiepingen hoge Haut juist 3.000 ton CO2 op in zijn bouwmateriaal. Daarnaast schroeven de bouwers een stevige set zonnepanelen op de woontoren en komt er een waterzuiverende tuinbouwkas op het dak. Met het treinstation op loopafstand en elektrische deelauto’s in de kelder is het project goed voor Breeam-duurzaamheidslabel ‘Outstanding’.

2. Mijlpaal voor offshore windpark Gemini: Honderdste windturbine

Terwijl we bijkomen van het ongekend lage bod van Dong op windpark Borssele plaatst offshorebedrijf Van Oord de 100ste windmolen in het Gemini-project. Daarmee is het windpark, 55 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog, voor twee derde af. De geïnstalleerde molens leveren direct stroom en met de 100 stuks behoort Gemini nu al tot de grootste zeewindparken ooit. Begin 2017 is de volle 600 megawatt operationeel.

3. Geen garantieprijs meer voor tweedehands Tesla

In 2013 had Tesla nog veel te bewijzen. Om potentiële kopers over de streep te trekken lanceerde de elektrische autobouwer zijn resale-programma. Tot drie jaar na de aankoop mochten Tesla-rijders de auto inleveren, tegen 50 procent van de nieuwprijs. Nu drie jaar later blijkt dat een tweedehands Model S op de vrije markt meer opbrengt en bovendien supersnel verkoopt, schrapt Tesla de regeling. Daarmee kunnen de leaseprijzen omlaag: Topman Elon Musk financierde het programma deels uit eigen zak maar het programma was onvermijdelijk ook verrekend in de prijs van elke Tesla.

4. TU Delft verbetert waterstofproductie met slim membraan

Onderzoek aan de TU Delft vergroot het rendement van waterstofproductie uit water, met zonnestroom als energiebron. De elektrode waaraan waterstof ontstaat, werkt het best in een zure oplossing terwijl de zuurstofproductie beter verloopt in basisch water. Met een waterdoorlatend membraan optimaliseert de innovatieve elektrolyser de condities voor beide elektrochemische reacties. Daarmee loopt de efficiëntie van zonne-energie naar brandstof op tot 12,7 procent. TU Delft-onderzoeker David Vermaas werkte eerder aan membranen voor de blauwe energie-centrale aan de Afsluitdijk.

5. Officiële reserveonderdelen voor Mercedes uit de 3D-printer

De aftersalesdivisie van Mercedes-Benz Trucks grijpt naar de 3D-printer om zijn logistiek te stroomlijnen. In eerste instantie zijn er 30 vervangingsonderdelen voor de trucks uit de printer te bestellen. Binnen het Daimlerconcern rollen er jaarlijks al tienduizenden onderdelen voor prototypes uit de printer en die ervaring trekt Mercedes nu door naar klantenproducten. Daarmee hoeft het concern niet langer in elk magazijn van elke truck en modeljaar onderdelen op voorraad te houden of per (lucht)pakketpost te versturen naar onderhoudscentra.

Imagecredit: Lingotto

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. 11 aug 2016

    […] op zee. Jarenlange ervaring in de offshore olie- en gassector komt specialisten als Van Oord, Boskalis en SIF Group nu goed van pas. De bedrijven slepen grote opdrachten binnen voor duurzame […]

  2. 04 feb 2017

    […] jobs. Big time. The wall by itself will be a huge job creator. But imagine replacing concrete with sturdy American wood? So much more jobs. Think of all the new positions in forestry and sawmills. It will be great. […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.