Geoengineering: Klimaatballon vooralsnog verboden

Onderzoekers aan de Universiteit van Cambridge willen luchtballon gebruiken om microscopisch kleine waterdruppeltjes in de hoge atmosfeer te brengen. Deze zouden zonlicht reflecteren en zo de opwarming van de aarde verminderen.

Zonlicht weerkaatsen teneinde global warming af te remmen

De as van een vulkaanuitbarsting zorgde er vorig jaar voor dat minder zonlicht het aardoppervlak bereikte. Hierdoor bleef het lokaal een aantal dagen wat koeler dan gebruikelijk. De onderzoekers in het Stratospheric Particle Injection for Climate Engineering (Spice) project willen hetzelfde effect opwekken met kunstmatige kleine waterdruppels in hogere luchtlagen, ook deze zouden een gedeelte van het invallende zonlicht direct weerkaatsen en daardoor voorkomen dat deze straling de aarde opwarmt.

Om de druppels zover te krijgen is het plan water omhoog te pompen door een slang bevestigd aan een luchtballon. Ter hoogte van de ballon zou het water dan verneveld worden om zo de reflecterende wolken op te wekken. De lange termijn effecten van een dergelijke ingreep zijn echter nog niet afdoende onderzocht en ook de juridische consequenties van geo-engineering op deze schaal vragen nog het nodige onderzoek. Hierom is het experiment voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Bron: BBC

 


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.