Gigafactory Tesla 7x groter; China geeft Uber alle ruimte

Gigafactory, Tesla

 5 snelle highlights uit de duurzame actualiteit:  Tesla’s accufabriek nog lang niet af, Uber welkom in China, diervrije super voor Groningen, vacature voor energiespecialist en domme pech in Bhutan.

1.Tesla’s energieneutrale accufabriek wordt nog 7x groter

Tesla’s gigafactory assembleert al enkele maanden accupakketten maar is nu ook officieel geopend. Het het enorme complex, waarin Tesla uiteindelijk volledig op duurzame energie accu’s voor zijn auto’s en Powerwall’s produceert, is daarmee nog lang niet af. Tot 2020 verzevenvoudigt Tesla het fabrieksoppervlak en loopt de productiecapaciteit op tot 35 gigawattuur aan lithiumaccu’s per jaar. Om aan de enorme vraag naar de Model 3 te voldoen brengt Elon Musk een versnelling aan in het oorspronkelijke bouwschema. De fundering voor de volgende bouwfase is al grotendeels gestort.

2.Ridesharing met Uber en Didi Chuxing legaal in China

DIY-taxidienst Uber loopt wereldwijd tegen restricties aan maar krijgt in China de ruimte om op te schalen. Hetzelfde geldt voor de Chinese concurrent Didi Chuxing, waarin Apple onlangs $ 1 mrd in investeerde. Onder de nieuwe regels mogen particulieren, met auto’s jonger dan acht jaar en maximaal 600.000 kilometer op de teller, betaalde ritten accepteren van klanten die normaal een conventionele taxi pakken. De on-demand mobility (ODM) bedrijven moeten verzekeringen en belastingen betalen en een ‘eerlijk tarief’ rekenen. Update: Chinese tak Uber en Didi fuseren.

3.Volledig diervriendelijke en plantaardige supermarkt

Maatschappelijk verantwoorde ondernemers experimenteerden in Groningen eerder al met een volledig verpakkingsvrije winkel (niet gelukt). Nu gaan stadgenoten voor een volledig veganistische supermarkt. Goed voor de bewustwording, want wat er in de verpakking zit heeft vaak meer milieu-impact dan de verpakking zelf. Geen vlees is goed voor het klimaat, óók geen boter kaas en eieren nog weer beter. Net als het verpakkingsloze Opgeweckt heeft de VeganSuper zijn startkapitaal via crowdfunding bijeengebracht. De winkel opent in september.

4.Vacature: Startende adviseur duurzaam vastgoed

Werving- en selectiebureau Concern4 zoekt voor een van zijn Overijsselse partners een expert in installatie- en energietechniek. In deze functie op HBO of WO-niveau werk je aan optimaal comfort in kantoren, met minimaal energieverbruik. Je volgt de ontwikkelingen in de duurzame bouw, bent commercieel gedreven en goed ingevoerd in de terminologie. Samen met klanten bereid je subsidieaanvragen voor zonnepanelen, LED-verlichting, warmtepompen en pelletkachels voor. De salarisindicatie loopt van € 2.500 voor een starter tot € 4.500 voor een ervaren kracht.

5.Bhutan raakt waterkrachtmaterieel kwijt in overstroming

Domme pech; tijdens een recente overstroming in Bhutan is er voor miljoenen aan materialen en onderdelen voor waterkrachtcentrales weggespoeld. De Indiase ontwikkelaar Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) bouwt in het gebied 3 gigawatt aan waterkracht en verwacht ondanks de tegenslag de projecten volgens schema op te leveren. BHEL ontwikkelt ook aan de Indiase kant van de grens grote waterkrachtprojecten. Samen met het Zwitserse ABB bouwt het energieconcern een gelijkstroomverbinding van 1.728 kilometer om de waterkrachtstroom naar de de stad Agra te transporteren.

Imagecredit: Tesla

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 05 jan 2017

    […] nog lang niet af. Ten opzichte van de foto hierboven verdriedubbelt de fabriek nog in omvang, sneller dan oorspronkelijk gepland bovendien. In 2020 ligt de productiecapaciteit van het complex op 35.000.000 […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.