€ 12 mrd subsidie voor wind, zon, aardwarmte en biomassa

Karsten Würth, via Unsplash Public Domain

Binnen de stimuleringsregeling voor duurzame energieproductie (SDE+) is in 2017 opnieuw meer geld beschikbaar voor hernieuwbare energieprojecten. Het Ministerie van Economische Zaken maakt komend jaar € 12 mrd vrij.

SDE-budget dubbel overtekend

Net als in dit jaar komt het subsidiebudget in 2017 in twee rondes beschikbaar. In het voorjaar de eerste € 6 mrd en in de herfst de tweede helft. In 2016 was er in twee tranches in totaal € 9 mrd beschikbaar.

“Het aandeel hernieuwbare energie ontwikkelt zich positief. Dat blijkt uit het aantal aanvragen dat in 2016 is ingediend. Voor het beschikbare budget was de regeling tweemaal overtekend”, zegt Minister Henk Kamp van Economische Zaken. “Daarnaast zijn veel aanvragen ingediend tegen een lager subsidiebedrag dan aangevraagd kon worden. Dit toont aan dat de door de SDE-systematiek beoogde concurrentie ervoor zorgt dat de prijs voor hernieuwbare energie daalt.

Grootste kansen voor goedkoopste duurzame energie

De SDE-regeling is zo ingericht dat de goedkoopste vormen van hernieuwbare elektriciteit en warmte voorrang krijgen bij de gunning van de subsidies. Zo concurreren de technologieën en projectontwikkelaars onderling en krijgt Nederland zoveel mogelijk duurzame energie voor zo min mogelijk subsidie. Kamp: “Het creëren van concurrentie tussen fossiele en duurzaam opgewekte energie is een belangrijke voorwaarde om te komen tot een CO2-arme energievoorziening in 2050.”

De € 12 mrd subsidie voor 2017 is beschikbaar voor onder meer zonnepanelen, windparken op land, bodemenergie, biogas en industriële ketels op biomassa. Voor de offshore windparken voor de Nederlandse kust is een aparte subsidiepot beschikbaar. Volgend jaar gaat naar verwachting de tender open voor het eerste deel van Windpark Hollandse Kust, goed voor 700 megawatt aan zeewindturbines.

In 2016 won Dong met (op dat moment) de recordprijs van € 0,072 per kilowattuur de tender voor de eerste helft van Windpark Borssele. De biedingen voor het tweede deel van dit windpark zijn inmiddels binnen. De scherpste prijs voor dit windproject wordt vermoedelijk in december 2016 bekendgemaakt. Mogelijk opnieuw met een prijsrecord.

Bron: Rijksoverheid / Imagecredit: Karsten Würth, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...