Friese ontwikkelaar bouwt zonnepanelenfabriek in Groningen

MarkussPiske, via Pixabay Public Domain

Update: Projectontwikkelaar Powerfield heeft in Nederland voor 2.000 megawatt aan zonneparken in de pijplijn. Deze projecten hoopt de ontwikkelaar uit Dokkum grotendeels te realiseren met zonnepanelen uit eigen fabriek.

Productie nabij de Eemshaven op eigen zonnestroom

Update 9 april 2017: De kogel is door de kerk. De Friese zonneparkontwikkelaar Powerfield bouwt een panelenfabriek in Noord-Groningen. Nog dit jaar gaat de schop in de grond en eind 2018 start Powerfield de productie op.

Als de fabriek volledig op stoom is, produceren 100 tot 150 mensen jaarlijks 1,2 miljoen zonnepanelen. Enige onbekende is nu de locatie, die maakt het bedrijf binnen twee weken bekend. Eerder sprak Powerfield van een fabriek in Delfzijl maar nu het besluit tot de bouw genomen is, schaalt het bedrijf zijn zoekgebied iets op. Een locatie in of dichtbij de noordelijke havenstad ligt desalniettemin nog altijd voor de hand.

“Groningen heeft met onder meer de aanwezigheid van de Eemshaven een goede infrastructuur”, zegt directeur Elwin ter Horst. “Daarnaast zijn de lijnen tussen politiek en het bedrijfsleven kort.” Voor de fabriekshal zelf heeft Powerfield een terrein van 5.000 tot 10.000 vierkante meter nodig, maar een nog wat grotere lege vlakte heeft de voorkeur. De aanstaande zonnepanelenboer speelt met de gedachte zijn productie volledig te draaien op elektriciteit uit eigen PV-panelen.

Het oorspronkelijke bericht van 18 februari 2017 hieronder:


Zon-PV ontwikkelaar Powerfield mikt op panelenfabriek in Delfzijl

Vanaf 2019 werk voor 170 man

Powerfield wil samen met een Chinese partner jaarlijks 300 megawatt aan zonnepanelen produceren in het Groningse Delfzijl. Dat zegt directeur Symen Jellema tegen Solar Magazine.

In 2016 heeft Jellema flink gescoord met SDE-subsidies; bij Hoogezand-Sappemeer mag de ontwikkelaar het voorlopig grootste zonnepark van Nederland realiseren. Oplevering van dit project, 103 megawatt groot, staat gepland voor medio 2019. De fabriek is volgens de plannen van Jellema begin 2019 operationeel en zal geïmporteerde zonnecellen assembleren tot complete zonnepanelen.

Plannen voor 2.000 megawatt aan zonneparken

Dit jaar installeert Powerfield onder andere bij Kampen, Veendam en Leek al zo’n 40 megawatt aan zonnepanelen. Voor de komende subsidierondes liggen er plannen klaar voor 500 megawatt in de Drentse Veenkoloniën en nog eens 110 megawatt in Groningen. In totaal mikt Powerfield de komende jaren op 2 gigawatt aan zonprojecten, genoeg om de capaciteit van de geplande fabriek ruim zes jaar lang volledig te benutten.

Delfzijl voert sinds januari 2017 de lijst met grootste Nederlandse zonneparken aan. Dit project van 30 megawatt is ontwikkeld door Wirsol, een Duitse concurrent van Powerfield. Delfzijl nam het stokje over van Ameland, dat in 2016 een zonnepark van ‘slechts’ 6 megawatt in bedrijf nam.

Bron: Solar Magazine, Powerfield / Imagecredit: MarkussPiske, via Pixabay Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Lomito schreef:

    Trots dat hij veel SDE+ gescoord heeft… Powerfield zou zich de ogen uit de kop moeten schamen dat hij zoveel geld steelt van burgers die hier niet om gevraagd hebben.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.