Duurzamer wagenpark met efficiënte fleet management tools

Isaac Mehegan, via Unsplash Public Domain

Automatisering en duurzaamheid zijn belangrijke thema’s voor bedrijven. Hoe zet jij in op een duurzame en milieubewuste manier van werken? Op het gebied van fleet management valt vaak nog veel winst te behalen.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Webfleet.

Fleet management is het managen van het wagenpark van je organisatie. Vaak beschikken bedrijven over meerdere personenauto’s en mogelijk ook enkele vrachtwagens. Door het wagenpark efficiënt in te zetten, wordt overmatig brandstofverbruik en onnodige belasting van het milieu voorkomen. Er zijn verschillende oplossingen op het gebied van fleet management die organisaties hierbij helpen.

Voertuigvolgsystemen voor het wagenpark

Een van de oplossingen die je kunt overwegen, is het gebruik van een voertuigvolgsysteem. Met deze tool weet je exact waar een voertuig geweest is en waar deze momenteel staat. Ook geeft de tool inzicht in de periode dat een wagen bij een klant heeft gestaan. Ideaal, wanneer je op een later moment aan wilt tonen hoeveel uur je medewerker aan de klant besteed heeft. Daarbij kan een rit richting de klant vergeleken worden met andere ritten, om zo te bepalen wat de meest efficiënte route is. Iets wat weer bijdraagt aan een beter milieu.

Altijd de snelste route via een TomTom-integratie

Vergelijkbaar met het vergelijken van ritten om de meest efficiënte route te vinden, is een integratie met TomTom. Deze integratie haalt voortdurend real-time informatie over het verkeer op. Waar staan files? Op welke plekken is het momenteel om andere redenen erg druk? Op basis van deze informatie bepaalt het navigatiesysteem in je bedrijfswagens welke route een medewerker zou moeten volgen. In de klassieke navigatiesystemen zit deze integratie niet altijd verwerkt, waardoor een medewerker zelf op zoek moet naar de meest efficiënte route. Iets dat lang niet altijd goed gaat.

Feedback voor medewerkers van je organisatie

Medewerkers kunnen een slimme app downloaden, die aan het fleet management systeem gekoppeld kan worden. Deze app geeft bestuurders onderweg naar hun locatie of achteraf feedback op hun rijstijl. Dit maakt rijden veiliger en heeft een positieve invloed op de reputatie van je organisatie. Je wilt voorkomen dat deze reputatie geschaad wordt door betrokkenheid bij een ongeluk. Ook handig aan dit systeem: ritten worden automatisch geregistreerd, waardoor een bestuurder hier zelf geen omkijken meer naar heeft. Een fijn idee, want de kans dat een medewerker een rit vergeet in te voeren is nul. Zo factureer je altijd het juiste bedrag aan klanten en weet je precies in welke mate je bedrijf het milieu belast.


Imagecredit: Isaac Mehegan, via Unsplash Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.