De duurzaamheid van kapitalisme in crisistijd

Duurzaamheid kent ook sociale en economische aspecten. Op deze site bespreken we daarom regelmatig mooie initiatieven voor ontwikkelingshulp, ook zijn we kritisch wanneer we menen dat te moeten zijn. In de ontwikkelde wereld gaat het de laatste jaren ondertussen ook niet super, tijd voor wat doemdenken met een filmpje.

Hardwerkend arm of slechtslapend rijk

In de derde wereld weten men zich steeds beter te redden, in onze luxe westerse wereld daarentegen worden mensen juist meer en meer afhankelijk van hulp. Gemiddeld gezien hebben we het nog steeds fantastisch maar steeds grotere groepen mensen beginnen te merken dat het al sinds eind 2007 nagenoeg onafgebroken crisis is geweest.

Geld rolt nog steeds, maar in toenemende mate bergopwaarts. Tegelijkertijd worden vanaf de top van die bergen beslissingen genomen die het leven voor de mensen onderop steeds lastiger maken. De groep ontevreden mensen van het type ‘niets te verliezen’ onder aan de piramide zwelt nu aan tot aantallen die het hele systeem aan het wankelen kunnen brengen. Sociale onrust en werkloze jongeren waren in het verleden meer dan eens de voedingsbodem voor gebeurtenissen waaraan we liever niet terugdenken.

Sterke infographic over scheefverdienen in de VS

De combinatie van democratie en kapitalisme is (en blijft tot de komst van een beter idee) de favoriete basis voor een gezonde maatschappij. Wel het is hoog tijd enkele foutjes te repareren. Oplossingen geeft de maker van het filmpje hieronder niet, wel een verhelderend overzicht van de scheve verhoudingen die reeds zijn ontstaan. Puur het besef van hoe de vork echt in de steel zit is wellicht voor een ander het begin van een succesvolle aanpak. Iemand onder de lezers een goed idee?

Bron: ReteCool
ImageCredit: Ayla87 @ sxc.hu

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.