Wat te doen met onze monumenten, als de zeespiegel stijgt?
Op het Nationale Monumentencongres 2022 is het platform Klimaat en Erfgoed gepresenteerd. De oprichters zwengelen het gesprek aan over de omgang met Nederlands cultureel erfgoed in relatie tot klimaatverandering.
Bewoners en beheerders van monumenten hebben deze winter te dealen met een extreme gasprijs. Voor de komende decennia is het aardgasvrij verwarmen van monumenten een uitdaging.
Nog veel verder in de toekomst zal klimaatverandering de monumenten zelf bedreigen. Ook archeologische vindplaatsen, historische landschappen en immaterieel erfgoed krijgen op lange termijn te maken met de stijgende zeespiegel. Al daarvoor dreigt klimaatschade als gevolg van overstromingen en extreem weer. Dat dwingt tot keuzes. Hoe bepalen we wat we behouden, en wat kan en wil de samenleving daarvoor betalen?
“We moeten de keuzes niet voor ons uitschuiven tot de situatie zo ver is dat we geen overwogen keuzes meer kunnen maken”, zegt Jelle Hettema, adviseur bij Atelier Rijksbouwmeester en een van de oprichters van Klimaat en Erfgoed. “Dit is geen makkelijk gesprek. Maar het alternatief is wachten tot we ad hoc moeten kiezen.”
Klimaatadaptief beschermen van cultureel erfgoed
Bij oprichting zijn de organisaties MOOI Noord-Holland, Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, Het Oversticht, Erfgoed Leiden en Omstreken, het College van Rijksadviseurs, Slot Loevestein en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aangesloten bij het platform. De oprichters deelden zorgen over het ontbreken van een kritisch gesprek over de gevolgen van klimaatverandering op erfgoed. Met lezingen, excursies en publicaties agenderen zij het onderwerp en vergroten zij de kennis over klimaatverandering in relatie tot erfgoed. Op KlimaatenErfgoed.nl kunnen geïnteresseerden zich aanmelden. Daar zijn ook artikelen uit binnen- en buitenland beschikbaar over de effecten van klimaatverandering op erfgoed.
Bron: Klimaat & Erfgoed / Imagecredit: Hans (Fotovlieger.nl), via Wikimedia Creative Commons
- Stimuleert Europa de productie van benzinemotoren in China? - 09 dec 2024
- Nul gegadigden voor 3 gigawatt aan Deense offshore windparken - 06 dec 2024
- Uitbater gascentrale wil vergoeding voor beschikbaarheid - 03 dec 2024
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Maar gelukkig stijgt de zee niet sneller dan in het verleden in Nederland dus aan 1,5mm per jaar dus nog 1000 jaar de tijd om de dijken te verhogen met 1,5m.