NL staat niet alleen. Chileense kolencentrale 5 jaar na opening dicht

Nick Nice, via Unsplash Public Domain

Klimaatverandering is een mondiaal probleem maar klimaatbeleid lijkt in onze regionale bubbel nog wel eens een primair Europese aangelegenheid. Het is goed te zien dat ook overzees de handschoen tamelijk voortvarend wordt opgepakt. 

Einde kolencentrales voor Chili in zicht

De elektriciteit in Chili komt nu nog voor 40% uit kolencentrales. In aanloop naar de VN-klimaatconferentie in eigen huis kondigde Chili in juni 2019 aan om dit aandeel al voor 2024 substantieel terug te brengen.

Vanwege hevige rellen in Chili werd de COP25 halsoverkop naar Madrid verplaatst maar ondanks de onrust in eigen land kwam de Chileense Minister van Energie Juan Carlos Jobet met goed nieuws naar de conferentie. “Bijna 700 megawatt (MW) aan kolencentrales gaat voor 2024 dicht”, zegt Jobet. “In dat jaar leveren hernieuwbare bronnen ons goedkopere stroom.”

Dankzij toezeggingen van Engie, AES en ENEL is het doel om in 2024 tenminste 1.000 MW van de huidige 5.000 MW te sluiten binnen handbereik. Vooral van Engie is dit een krachtig signaal. Het Franse concern opende in mei 2019 nog een nieuwe kolencentrale in het noorden van Chili. Deze gaat dus al in 2024 weer dicht, in plaats van pas in 2040.

Blijkt Nederland opeens ‘best geduldig’ met de sluiting in 2030 van drie in 2015 en 2016 opgeleverde kolencentrales. 😉


Kolenexit voor 2040 voor Chili inderdaad betaalbaar

Zuid-Amerika grossiert in duurzame prijsrecords

Chili kan het zich net als vele Zuid-Amerikaanse landen permitteren om het aandeel kolen- en gascentrales snel af te bouwen. De afgelopen jaren bleek bij herhaling dat zonnestroom hier onder de 2ct/kWh mogelijk is. Ook elektriciteit uit windparken bleek in Brazilië en Mexico eerder al centenwerk.

Samen met de waterkrachtcentrales, die in Chili vandaag al meer dan de helft van de elektriciteit leveren, bieden zonnepanelen en windturbines een duurzame, betrouwbare en betaalbare elektriciteitsvoorziening. Het zit er dan ook dik in dat de resterende Chileense kolencentrales 2040 niet eens gaan halen. Misschien is Chili wel eerder kolenvrij dan Duitsland.

Imagecredit: Nick Nice, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.