Grid-parity in Nederland: Zonnestroom rendabel voor thuisgebruik
Het gaat goed met zonne-energie. In een toenemend aantal marktsegmenten is een dak vol PV-panelen niet slechts goed voor de wereld maar ook gewoon voor de eigen portemonnee. Tegelijkertijd hebben Europese PV-producenten steeds meer moeite het hoofd boven water te houden.
Break-even met zonnepanelen
Met 20 tot 25 eurocent per kilowattuur liggen de elektriciteitsprijzen in Nederland tamelijk hoog. Alleen in Denemarken en Italië betaalt men nog meer voor elektrische energie. In het zonnige Italië was het al enige tijd rendabel om eigen energie op te wekken met zonnepanelen, inmiddels zijn de prijzen van PV-panelen zodanig gezakt dat ook in Nederland vaak al geld is te verdienen met een dak vol zonnepanelen. Let wel; dit geldt alleen voor particulieren die tot 10.000 kWh per jaar verstoken. Grootverbruikers en bedrijven betalen veel minder belasting over energie en zijn voorlopig nog niet goedkoper uit met een eigen energiecentrale. Gek eigenlijk, die kwantumkorting op belastingen.
Terugleveren en salderen zonne-energie
Voor woningbezitters met een geschikt dak is de rekensom redelijk snel te maken: met zonnepanelen ligt de prijs per kWh voor de komende twintig jaar nagenoeg vast op een niveau dat nu al concurreert met de tarieven van energieleveranciers. Het valt te verwachten dat zowel energiekosten als belastingen in die twintig jaar alleen maar omhoog gaan.
Met een goed gedimensioneerd PV-systeem leveren de panelen op zonnige dagen meer dan op dat moment wordt verbruikt. Het teveel wordt teruggeleverd aan het net en energieleveranciers zijn wettelijk verplicht om tot 5000 kWh per jaar te salderen. Met uitgekiend verbruik en een beetje hulp van de weergoden kun je zo de teller in de meterkast laten terugtellen en ‘verdien’ je op dat moment de actuele kWh-prijs.
Zonnepanelen delen of zonne-energie op andermans dak
Woon je in een flat of wil je investeren in zonnepanelen wat verder van huis dan liggen de zaken complexer. Het is dan niet mogelijk om de panelen simpelweg achter de meterkast aan te sluiten dus wordt de opgewekte energie aan het net geleverd en via de meterkast weer teruggekocht. Zo is het niet te vermeiden dat er belasting over de ‘eigen’ energie wordt geheven.
Om aan te geven of en hoe er in een dergelijke situatie toch nog rendabel zonnepanelen zijn aan te leggen heeft Agentschap NL een brochure opgesteld: Zonnestroom en de Nederlandse wetgeving. In dit rapport een analyse van de relevante regelgeving voor zonne-energie in diverse situaties.
Europese producenten van fotovoltaïsche zonnepanelen in zwaar weer
Dat zonne-energie voor veel particulieren inmiddels rendabel is is voor een belangrijk deel te danken aan Chinese bedrijven. Geholpen door lage loonkosten en vast ook een beetje door de overheid zijn de panelen van Chinese makelij spotgoedkoop. Europese en Amerikaanse concurrenten kunnen het prijspeil niet meer bijbenen en klagen steen en been. 20 Europese producenten van zonnepanelen vroegen de EU recentelijk om zware importheffingen in te voeren op de Chinese producten.
Mijns inziens wat flauw, deze bedrijven zijn zelf natuurlijk ook groot geworden door subsidies. Hoe dan ook een dilemma voor de Europese Commissie; eigen staatssteun eerst of blij zijn met elke bijdrage aan de Europese doelstellingen omtrent zuurzaamheid?
- Stimuleert Europa de productie van benzinemotoren in China? - 09 dec 2024
- Nul gegadigden voor 3 gigawatt aan Deense offshore windparken - 06 dec 2024
- Uitbater gascentrale wil vergoeding voor beschikbaarheid - 03 dec 2024
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
3 reacties
[…] zelfvoorzienend voor een groot deel van het elektriciteitsverbruik. Zeker in landen waar de terugleververgoeding voor overschotten aan zonnestroom minder riant is als in Nederland, zoals België, is er dan ook […]
[…] wekken huishoudens en bedrijven zelf energie op. Net als met zonnepanelen is de duurzame stroom te salderen met het eigen […]
[…] in 2012 bereikte Nederlandse zonnestroom grid parity. Dankzij de relatief hoge energiebelasting was Nederland een van de eerste landen waar […]