Grootste vleesverwerker VS investeert in vegan-startup

Beyond Burger, via Beyond Meat

Het Amerikaanse vleesconcern Tyson Foods neemt een minderheidsbelang in de startup Beyond Meat. Beyond Meat levert, net als de Nederlandse Vegetarische Slager, een breed assortiment aan overtuigende vleesvervangers.

Twee geloven op een bord stappen over hun schaduw

Beyond Meat timmert sinds 2009 stevig aan de weg om vleesvervangers te bieden die niet uitsluitend vegetariërs en veganisten aanspreken. Sinds april dit jaar liggen de vegaburgers van de startup tussen de dierlijke varianten in het vleesschap van supermarktketen Whole Foods.

Tyson is Amerika’s grootste vleesleverancier en heeft, in ieder geval onder de vegetarische fans van Beyond Meat, zeker geen goede reputatie. De investering en samenwerking is dus opvallend. Daar is Ethan Brown, oprichter van de startup, zich zeker van bewust. “Het klopt, de ideeën van Tyson over dieren stroken niet met die van ons. Maar ook de visie over vlees van het merendeel van mijn familie, vrienden, collega’s en buren wijkt af van mijn eigen overtuiging”, zegt Brown in een blog. “Het belangrijkste is dat Tyson en ik het over heel veel dingen wel eens zijn. We geloven allebei dat de groeiende wereldbevolking duurzame proteïne nodig heeft, en dat voldoende keus zowel de consument als de business ten goede komt.”

Vlees voor 100 procent namaken uit plantmateriaal

Tyson neemt een aandeel van 5 procent in Beyond Meat, voor een niet genoemd bedrag. Eerder investeerden onder meer General Mills, Bill Gates en de investeringsmaatschappij van Twitteroprichter Evan Williams al miljoenen in de startup. Met het geld doet Beyond Meat onderzoek om de samenstelling van dierlijk vlees “beter te begrijpen dan wie dan ook, zo dat we het perfect kunnen namaken uit planten”, zegt Brown. Dat heeft al geresulteerd in een burger die ‘bloed’ als hij wordt doorgesneden en dat moet leiden tot nog veel meer producten die ook voor echte vleesliefhebbers een echt alternatief zijn. Want laten we wel wezen, imitatieburgers en vegaworstjes waren tot op heden niet echt overtuigend.

Een werkelijk alternatief is goud waard want in die lekkere biefstuk of hamburger gaat toch wel erg veel veevoer, water en energie. Dat kan niet elke dag en dat kan voor 9 miljard mensen ook niet eens per week. Als we echt eerlijk zijn over het klimaat kan vlees misschien niet eens elke maand. Hoog tijd dus dat clubs als Beyond Meat, de Vegetarische Slager en Impossible Foods ook de guilty pleasures plantaardig maken.

Bron: Business Indsider, Beyond Meat, Tyson Foods / Imagecredit: Beyond Meat

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 02 jan 2017

    […] vlees eten is dé manier om je klimaatimpact fors te verkleinen. Van omnivoor naar fulltime vegetarisch is echter wel even onderhandelen met jezelf en je […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.