100.000 spiegels in Nevada voor zonnecentrale van $ 5 mrd

Marygrikas, via Wikimedia Creative Commons

De Amerikaanse energieprojectontwikkelaar SolarReserve is van plan om in de staat Nevada 2.000 megawatt aan zonnekrachtcentrales te bouwen. Met thermische opslag levert het project dag en nacht zonnestroom.

Tien torens vangen de zonnewarmte via duizenden spiegels

SolarReserve heeft in september 2015 het concentrated solar power (CSP)-project Crescent Dunes in gebruik genomen, vlakbij Las Vegas. Deze centrale smaakt naar meer. SolarReserve mikt nu op een project dat bijna twintig keer zo groot is.

Met het opschalen denkt CEO Kevin Smith ook de kosten stevig omlaag te brengen. De 110 megawatt van Crescent Dunes vergden bij de start van de bouw in 2011 nog $ 1 mrd. Het nieuwe Sandstone-project raamt hij op $ 5 mrd, maar dan wel voor 2.000 megawatt aan zonnestroom. Smith gaat uit van tien losse CSP-centrales, waarin duizenden spiegels zonlicht op een centrale toren concentreren. In deze toren neemt gesmolten zout de zonnewarmte op. Daarin is de warmte vervolgens uren lang op te slaan of via een conventionele stoomturbine direct om te zetten in hernieuwbare elektriciteit.

Duurzaam met opslag of deathray voor vogels?

Naast de huidige en geplande centrales in de VS zijn er grote CSP-centrales in gebruik in Zuid-Afrika en Tunesië en in de planning in Dubai en Abu Dhabi. In Oman haalt Shell er samen met startup Glasspoint olie mee uit de grond en in Australië kweken ze er zelfs tomaten op. Sommige van deze centrales maken gebruik van parabolische spiegels die de zonnewarmte op een centrale buis focussen. SolarReserve kiest voor goedkopere vlakke spiegels die het licht op een centrale toren mikken. Deze torens hebben, net als windturbines, de reputatie niet zo duurzaam te zijn voor de vogelstand. De geconcentreerde hitte rond de toren is niet direct zichtbaar maar wel flink heet als je er doorheen vliegt. Smith relativeert de risico’s van zonnekrachtcentrales als deathray voor ‘duizenden‘ vogels. Biologen die het Crescent Dunes project voltijds monitoren hebben 60 fatale ongelukken met vogels geregistreerd in het eerste jaar dat de centrale in gebruik is. Smith: “Dat is hoogstwaarschijnlijk minder dan er jaarlijks tegen ons kantoorgebouw vliegen.”

Overigens waren er tijdens eerdere test met de centrale wel 130 vogelsterfgevallen te betreuren. Dit omdat de spiegels in de standby-stand allemaal het boven de toren gebundeld waren. Door de spiegels zo te richten dat nooit meer dan vier stralen in een punt samen komen, is dit probleem simpel verholpen.

 

Bron: PV Tech, SolarReserve, Review Journal / Imagecredit: Marygrikas, via Wikimedia Creative Commons (Cropped)


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.