SunPower door grens van 24 procent met recordzonnepaneel

Paul Foot, via WikiMedia Creative Commons

De Amerikaanse zonnepanelenproducent SunPower scherpt het maximale rendement voor zonnepanelen aan tot boven de 24 procent. Een volle procent hoger dan het oude record, dat ook op naam van SunPower stond.

Anderhalf keer zoveel stroom van hetzelfde zonnedak

Het Amerikaanse National Renewable Energy Laboratory (NREL), autoriteit op dit gebied, heeft de mijlpaal bevestigd. “We hebben SunPower’s paneel getest onder standaardcondities en kwamen tot 24,1 procent efficiëntie”, zegt Keith Emery, wetenschapper bij NREL. “Een absoluut record.”

Het Amerikaanse SunPower, onderdeel van olieconcern Total, was sinds februari 2016 al recordhouder met een zonnepaneel dat 22,8 procent van het invallende zonlicht in bruikbare stroom omzet. Volumezonnepanelen halen doorgaans rendementen van 15 tot 18 procent. Met de hoogefficiënte SunPower-panelen levert een zonnedak met hetzelfde oppervlak jaarlijks grofweg anderhalf keer zoveel duurzame elektriciteit.

Mooie zonnedaken productiever zonder exotische technologie

Efficiëntierecords zijn in de solarindustrie altijd een persbericht waard maar lang niet altijd nieuwswaardig. Vaak gaat het om kleine stapjes, of om losse zonnecellen met exotische grondstoffen die nog ver van de markt staan.

De nieuwe mijlpaal van SunPower is daarop een welkome uitzondering. Het gaat hier om een volledig zonnepaneel, gemaakt volgens hetzelfde proces waarmee de Amerikaanse producent ook zijn seriezonnepanelen maakt. Enkel de gebruikte zonnecellen zijn voorgeselecteerd op bovengemiddelde prestaties.

De rendementsverhoging van 1,3 procent is in dat licht een opvallend grote stap. In perspectief: De recentste recordhouders voor SunPower waren Panasonic (22,5 procent) en Silevo/Solarcity (22,04 procent).

Bron: SunPower / ImageCredit: Paul Foot, via WikiMedia Creative Commons (Cropped)

Dit vind je misschien ook leuk...