SunPower door grens van 24 procent met recordzonnepaneel

Paul Foot, via WikiMedia Creative Commons

De Amerikaanse zonnepanelenproducent SunPower scherpt het maximale rendement voor zonnepanelen aan tot boven de 24 procent. Een volle procent hoger dan het oude record, dat ook op naam van SunPower stond.

Anderhalf keer zoveel stroom van hetzelfde zonnedak

Het Amerikaanse National Renewable Energy Laboratory (NREL), autoriteit op dit gebied, heeft de mijlpaal bevestigd. “We hebben SunPower’s paneel getest onder standaardcondities en kwamen tot 24,1 procent efficiëntie”, zegt Keith Emery, wetenschapper bij NREL. “Een absoluut record.”

Het Amerikaanse SunPower, onderdeel van olieconcern Total, was sinds februari 2016 al recordhouder met een zonnepaneel dat 22,8 procent van het invallende zonlicht in bruikbare stroom omzet. Volumezonnepanelen halen doorgaans rendementen van 15 tot 18 procent. Met de hoogefficiënte SunPower-panelen levert een zonnedak met hetzelfde oppervlak jaarlijks grofweg anderhalf keer zoveel duurzame elektriciteit.

Mooie zonnedaken productiever zonder exotische technologie

Efficiëntierecords zijn in de solarindustrie altijd een persbericht waard maar lang niet altijd nieuwswaardig. Vaak gaat het om kleine stapjes, of om losse zonnecellen met exotische grondstoffen die nog ver van de markt staan.

De nieuwe mijlpaal van SunPower is daarop een welkome uitzondering. Het gaat hier om een volledig zonnepaneel, gemaakt volgens hetzelfde proces waarmee de Amerikaanse producent ook zijn seriezonnepanelen maakt. Enkel de gebruikte zonnecellen zijn voorgeselecteerd op bovengemiddelde prestaties.

De rendementsverhoging van 1,3 procent is in dat licht een opvallend grote stap. In perspectief: De recentste recordhouders voor SunPower waren Panasonic (22,5 procent) en Silevo/Solarcity (22,04 procent).

Bron: SunPower / ImageCredit: Paul Foot, via WikiMedia Creative Commons (Cropped)

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. 11 jul 2016

    […] De Eindhovense Solaytec, spinoff van kennisinstituut TNO, heeft een machine ontwikkelt die atomaire deeltjes op zonnecellen ‘dampt’. Hoe dat precies werkt zie je in de video hiernaast. Voor deze snelle nieuwssectie is de takeaway dat zonnepanelenmaker Hanwha Q-Cells (de nummer vijf in de wereld) de machines naar tevredenheid gebruikt en zijn zonnecellen er 0,15 à 0,25 procent efficiënter mee maakt. Dat is in de PV-sector zeker significant. […]

  2. 12 jul 2016

    […] Amerikaanse Sunpower, houder van het wereldrecord voor zonnepanelenopbrengst, heeft goed gescoord in een duurzame Franse tender. Voor Corsica, Martinique, Guadeloupe en ander […]

  3. 29 aug 2016

    […] twee maanden later probleemloos voltooid. De accu’s van Saft zijn een mooie aanvulling op de recordzonnepanelen van SunPower, ook een volle dochter van Total. Kort na de Franse oliegigant stapte ook het Franse energieconcern […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.