Duurzaam jaaroverzicht | 5 beloften voor de energietransitie

Lijstjestijd 2016 | Het talententeam van de energietransitie. Nu nog niet marktrijp maar binnen 10 jaar onmisbaar. 

1.Opslag zonne- en windenergie 10x goedkoper met broom

De Arnhemse startup Elestor claimt een opslagsysteem te bouwen dat duurzame elektriciteit opslaat tegen € 0,05 per kilowattuur. Energieopslag in een Tesla Powerwall is bijna tien keer zo duur. De flowbatterij van Elestor is gebaseerd op waterstofbromide en draait op proef bij ingenieursbureau Witteveen+Bos. Hoe de accu werkt, en hoe hij zo goedkoop kan zijn, vertelt oprichter Wiebrand Kout in dit interview.

2.Windmolens tot in de wolken met klimmende kraan

Wie een windmolen van 150 meter hoog bouwt, heeft een hijskraan nodig die nóg hoger reikt. De climbing crane van de Nederlandse windpionier Lagerwey gebruikt de windmolen zelf als mast en klimt mee tot hij de turbinebladen geïnstalleerd heeft. Dit maakt de bouwlogistiek van windparken, op land en op zee, simpeler en goedkoper. Lagerwey test begin 2017 een eerste prototype tijdens de bouw van een eigen windmolen.

3.Emissievrij transport over 2.000 kilometer met waterstoftruck

De elektrische auto’s zijn nu veel bruikbaarder en betaalbaarder dan velen 5 jaar geleden voor mogelijk hielden. Op kortere trajecten redden zelfs vrachtwagens het al puur elektrisch. Voor de echt lange afstanden is een accu alleen toch nog te zwaar. Nikola Motors belooft binnen drie jaar een vrachtwagen die goedkoop is in gebruik, krachtiger is dan diesels en volledig rijdt op waterstof die met zonnepanelen is geproduceerd.

4.Energieke flexibiliteit ook in Nederland geld waard

Opslag is essentieel maar de komende jaren is er nog veel te winnen met slim energiegebruik. Wie de wasmachine niet ’s nachts maar rond de lunch aanzet, gebruikt de stroom uit zijn zonnepanelen zonder opslag direct zelf. En wie zijn waterboiler door de energiemarkt laat bijsturen, verduurzaamt de wereld ongemerkt. Met deze flexibiliteit is ook in Nederland geld te verdienen. Simon Bushell van Sympower legt uit hoe dat werkt.

5.Kolencentrale verstookt straks duurzame ammoniak

Energieconcern Nuon heeft in de Groningse Eemshaven een energiecentrale die zowel op steenkool als op aardgas kan draaien. Die fossiele brandstoffen gaan er binnen 10 jaar allebei volledig uit, ten faveure van ammoniakgas. Dit gas is duurzaam te produceren uit water, lucht en windenergie en probleemloos op te slaan voor als de wind gaat liggen. Dan springt de gascentrale bij, zonder dat er CO2 uit de schoorsteen komt.

 

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.