Duurzaam jaaroverzicht | 5 highlights uit de circulaire economie
Lijstjestijd 2016 | Afval bestaat niet, toch gooien we gooien tonnen per jaar weg. Vijf schaalbare én haalbare alternatieven.
1.Optimale recycling voor 2 miljoen versleten autobanden
https://vimeo.com/179734671
In het Limburgse Nederweert verwerken Kargro en Black Bear jaarlijks miljoenen autobanden. Het staal uit de banden is direct herbruikbaar. Het rubber onder gaat meerdere chemische, mechanische en thermische stappen en valt uiteen in olie, gas en een hoogwaardig koolstofpoeder. Met name dit carbon black maakt de grondige bandenrecycling ook economisch interessant volgens Martijn Lopes Cardozo, CEO van Black Bear.
2.Opgewaardeerd biogas door hergebruikte aardgasleiding
Bio-energiebedrijf Host uit Enschede ontwerpt en installeert vergisters en membraansystemen die pure mest omzetten in duurzaam gas van aardgaskwaliteit. Met FrieslandCampina realiseert Host de komende jaren honderden van deze installaties. Netbeheerders Gasunie en Cogas hergebruiken in Twente oude aardgasinfrastructuur om groen gas te leveren aan 13.000 huishoudens in de regio Almelo.
3.Veelbelovende biorecycling van gemengd restafval
https://youtu.be/gi6WjIHqmtY
Het Deense energieconcern Dong verraste de wereld eerder dit jaar met een ongekend scherp bod voor windenergie op zee. Dong specialiseert zich ook in recycling en energie uit restafval met behulp van enzymen. Een recyclingfabriek in het Northwich verwerkt de troep van 110.000 Britten tot herbruikbaar plastic, biogas en een korrelvormige brandstof die steenkool in energiecentrales vervangt.
4.Eén slimme zuivering voor 33 procent van het Ierse rioolwater
Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV (RHDHV) bouwt in Ierland zijn grootste Nereda-waterzuivering tot nu toe. Op eenzelfde oppervlak kan een Nerada-zuivering tot 75 procent meer afvalwater aan. Ook ligt het energieverbruik 20 procent lager en zijn er geen chemicaliën nodig. De Ringsend-rioolwaterzuivering verwerkt vanaf 2020 het afval water van 2,4 inwoners van Dublin en omstreken.
5.Van smerig rookgas naar schone vliegtuigbrandstof
Luchtvaartmaatschappij Virgin test in 2017 biokerosine op basis van de uitstoot van staalfabrieken. Biotechstartup Lanzatech heeft een biochemisch proces ontwikkelt dat CO2, koolmonoxide en andere industriële afvalgassen omzet in de hernieuwbare brandstof die voldoet aan de strenge eisen van de luchtvaart. Vliegmaatschappijen KLM (afgewerkt frituurvet) en Lufthansa (landbouwafval) vliegen al deels op reststromen.
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.