Zonnepanelen én 4 uur opslag in Hawaii voor € 0,07/kWh

Cody McLain, via Unsplash Public Domain

De energiebedrijven AES, Clearway, Innergex en Power Global hebben Hawaii een aanbieding gedaan voor in totaal liefst 1.048 megawattuur (MWh) aan accu-opslag, gekoppeld aan iets meer dan 260 megawatt (MW) aan zonnepanelen. 

In 4 jaar 45% goedkoper

De aanbieding van AES, goed voor 90 MW zon en 360 MWh aan accu’s, is het meest aantrekkelijk. Deze installaties leveren Hawaii 25 jaar lang elektriciteit tegen $ 0,08 per kilowattuur (€ 0,07/kWh).

Het persbericht maakt helaas niet duidelijk wanneer de projecten in gebruik komen. Mijn inschatting is; zo snel mogelijk, in ieder geval voor 2022. De belastingkorting op projecten als deze daalt in de VS van 30% in 2019 tot 10% vanaf 2022.

Prijsdaling zet door en scheelt Hawaii miljoenen liters olie

Begin januari 2017 sloot AES met het Hawaiiaanse eiland Kauai een contract voor 28 MW zon en 100 MWh, tegen $ 0,11/kWh. Dat was toen een opzienbarende prijs maar inmiddels doet AES het dus graag nog eens 27% goedkoper. Nog weer twee jaar eerder contracteerde het eiland een gelijksoortig systeem bij Solarcity (17 MW/ 52 MWh) tegen $ 0,145/kWh. Dat systeem kwam begin 2017 online, zie video.

Op Hawaii concurreren de zonnepanelen en accu’s met oliegestookte generatoren die leveren tegen $ 0,15/kWh. Ook de vrij hoge prijs van het eerste project in 2015 was hier dus al concurrerend. Met de prijzen en schaalgrootte van deze laatste aanbiedingen gaan de Hawaiianen dit in positieve zin in de portemonnee voelen. Het scheelt de eilanden de aanvoer en de CO2-uitstoot van 180 miljoen liter brandstof per jaar, ongeveer een derde van het huidige gebruik.

Echte accuopslag lijkt accuopslag niet te verdringen

De marktcijfers uit Hawaii zijn niet alleen vanwege de kale prijsdaling bemoedigend. Mooier nog is dat de projecten – terwijl ze in prijs dalen – in omvang groeien. Opslagprojecten die recent aandacht trokken, zoals die van Tesla in Australië en Eneco in Duitsland, zijn gericht op het stabiliseren van de elektriciteitsnetten. Dat is secondewerk en in deze functie heb je met slechts geringe accucapaciteit al enorme impact. Daarmee is de businesscase voor elke volgende accu die zich richt op hetzelfde secondewerk echter ook kleiner.

De accu’s op Hawaii zijn evengoed in staat tot het secondewerk voor de neststabiliteit maar kunnen de elektriciteitslevering dus 4 uur op vol vermogen volhouden. In de markten voor ‘daadwerkelijke opslag’ is er bij groeiende concurrentie dus wel degelijk ruimte om door schaalvergroting de prijzen te drukken. Top.

Opslag nadert relevantie voor Nederland

De successen in Hawaii zijn niet een op een te vertalen naar Nederland. Op Hawaii heb je het hele jaar door praktisch elke dag zon. Elk zonnepaneel levert tegen een fractie van de kosten van de dieselgeneratoren. De accu’s lopen elke dag betrouwbaar vol met die goedkope zonnestroom en concurreren ’s avonds met de generatoren. De combinatie van spotgoedkope zonnestroom en flink in prijs gedaalde maar nog altijd dure accu’s maakt de doorbraak tot € 0,07/kWh mogelijk.

In Nederland is de gemiddelde elektriciteitsprijs in 2018 ook langzaam aan richting de € 0,07/kWh gekropen, maar Nederland is geen zonnig eiland. Wel hebben we veel wind, zeker offshore bijna elke dag. Naarmate hier de prijzen voor offshore wind dalen kan ook Nederland mogelijk profiteren van de ongekende prijsdaling van accu’s. Als ook de CO2-prijs op peil blijft valt de eerste inzet van accu’s als opslag misschien samen met de ingebruikname van het eerste subsidievrije windpark.

Of een paar jaar later. Groot voordeel van accu’s is dat ze binnen een half jaar na bestelling operationeel kunnen zijn.

Bron: HawaiianElectric / Imagecredit: Cody McLain, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

7 reacties

 1. Michiel de Pooter schreef:

  Thijs,
  Opslag van elektriciteit in batterijen heeft toch te maken met de energiedichtheden van de technologieen ?
  En energiedichtheden hebben te maken met de beperkingen van onveranderlijke natuurwetten, toch ?
  Buiten dat, van mij mag je die ignorante polonaise i.v.m. opslag blijven lopen hoor, geeft niks. Alleen ik heb het je het al eens eerder aan de hand gedaan; Als je pumped storage er buiten laat, gaat opslag van bulkelectriciteit in batterijen, over minder dan 1% van het totaal opgewekt vermogen worldwide. Het gaat dus helemaal NERGENS over. Dat heeft een reden. Het is een kansloze niet haalbare technologie, die alleen bestaat in zwaar gesubsidieerde werkelijkheden. Iedereen met juist bedrade hersenen, weet al lang, dat je opslag van bulkstroom op megaschaal, alleen al om ecologische/grondstoftechnische redenen niet moet willen. Het heeft ook al helemaal niks meer te maken met duurzaamheid. Het heeft meer te maken met ideologie en politiek agenda’s, dan met een probleem oplossen. Niettemin, succes ermee.

  • Thijs schreef:

   Ok. Bel jij AES, Clearway, Innergex en Power Global even dat ze het helemaal verkeerd zien? Mochten die gesprekken nieuwe inzichten opleveren dan hoor ik het graag.

   • Michiel de Pooter schreef:

    Nee, ik ga die bedrijven niet bellen. Het gaat erom welke betekenis je geeft aan de tarieven die je noemt. Gelet op het feit dat Hawai een feed-in tarief heeft van 21 en stroomtarief van 24 dollarcent, weet je al snel hoe laat het is. Alles is van boven tot onder gesubsidieerd. Dus stroomopwekking op Hawai is markttechnisch tot op de draad verkloot en vindt plaats in een kunstmatige economische omgeving. Dus wat is de zin om die tarieven als referentiekader te nemen ?

   • BasG schreef:

    Stroom was in Hawaï altijd al erg duur omdat dat werd opgewekt met diesel generatoren.
    Wind en zon zijn daar nauwelijks gesubsidieerd, zelfs tegengewerkt door de utility’s die op ieder van de eilanden een monopolie hebben (afsluiting van het elektriciteitsnetwerk als je zonnepanelen op je dak legt met het argument dat het netwerk anders instabiel wordt, e.d.). Die tijden zijn inmiddels voorbij.
    Vanwege de wind en zon prijsdalingen zijn de utility’s de laatste jaren zelf ook aan het installeren van wind en zon begonnen.

  • BasG schreef:

   Voor grotere (seizoen) opslag hebben de Duitsers Power-to-Gas met opslag al jaren in ontwikkeling. Ze hebben inmiddels een paar dozijn proeffabrieken (MW schaal) die met verschillende technieken verschillende producten (o.a. waterstofgas, methaan=aardgas, benzine voor Audi autos) produceren. Deze site geeft een overzicht:
   https://www.powertogas.info/startseite/

   Ze willen in 2024 met de reguliere uitrol beginnen, mede omdat het niet nodig is zolang wind+zon <50% produceren (zal tegen 2030 >50% zijn).

 2. Lomito schreef:

  We krijgen regelmatig berichten over hoe goedkoop windenergie niet is… helaas wordt dan geen melding gemaakt van alle kosten die al door overheden via de energierekening worden verrekend (SDE+, stopcontacten op zee, salderingssubsidie). Na de economische levensduur van windmolens (18-25jr) worden deze afgedankt zonder dat iemand zich druk maakt over het opruimen van de rommel, d.w.z. de sloop en afvoer van de windmolens, fundering, toegangswegen, hekwerken, grondkabels en overige infra.

  • BasG schreef:

   Om economische redenen afgedankte windmolens worden over het algemeen verkocht naar Afrika.
   Als dat niet kan, dan is de eigenaar verplicht om de molen netjes af te breken, etc.
   Doet hij dat niet dan doet onze overheid het en krijgt de eigenaar de (stevige) rekening.
   We leven niet in de VS waar eigenaren in sommige staten oude windmolens kunnen/konden laten staan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.