Zonnepanelen én 4 uur opslag in Hawaii voor € 0,07/kWh

Cody McLain, via Unsplash Public Domain

De energiebedrijven AES, Clearway, Innergex en Power Global hebben Hawaii een aanbieding gedaan voor in totaal liefst 1.048 megawattuur (MWh) aan accu-opslag, gekoppeld aan iets meer dan 260 megawatt (MW) aan zonnepanelen. 

In 4 jaar 45% goedkoper

De aanbieding van AES, goed voor 90 MW zon en 360 MWh aan accu’s, is het meest aantrekkelijk. Deze installaties leveren Hawaii 25 jaar lang elektriciteit tegen $ 0,08 per kilowattuur (€ 0,07/kWh).

Het persbericht maakt helaas niet duidelijk wanneer de projecten in gebruik komen. Mijn inschatting is; zo snel mogelijk, in ieder geval voor 2022. De belastingkorting op projecten als deze daalt in de VS van 30% in 2019 tot 10% vanaf 2022.

Prijsdaling zet door en scheelt Hawaii miljoenen liters olie

Begin januari 2017 sloot AES met het Hawaiiaanse eiland Kauai een contract voor 28 MW zon en 100 MWh, tegen $ 0,11/kWh. Dat was toen een opzienbarende prijs maar inmiddels doet AES het dus graag nog eens 27% goedkoper. Nog weer twee jaar eerder contracteerde het eiland een gelijksoortig systeem bij Solarcity (17 MW/ 52 MWh) tegen $ 0,145/kWh. Dat systeem kwam begin 2017 online, zie video.

Op Hawaii concurreren de zonnepanelen en accu’s met oliegestookte generatoren die leveren tegen $ 0,15/kWh. Ook de vrij hoge prijs van het eerste project in 2015 was hier dus al concurrerend. Met de prijzen en schaalgrootte van deze laatste aanbiedingen gaan de Hawaiianen dit in positieve zin in de portemonnee voelen. Het scheelt de eilanden de aanvoer en de CO2-uitstoot van 180 miljoen liter brandstof per jaar, ongeveer een derde van het huidige gebruik.

Echte accuopslag lijkt accuopslag niet te verdringen

De marktcijfers uit Hawaii zijn niet alleen vanwege de kale prijsdaling bemoedigend. Mooier nog is dat de projecten – terwijl ze in prijs dalen – in omvang groeien. Opslagprojecten die recent aandacht trokken, zoals die van Tesla in Australië en Eneco in Duitsland, zijn gericht op het stabiliseren van de elektriciteitsnetten. Dat is secondewerk en in deze functie heb je met slechts geringe accucapaciteit al enorme impact. Daarmee is de businesscase voor elke volgende accu die zich richt op hetzelfde secondewerk echter ook kleiner.

De accu’s op Hawaii zijn evengoed in staat tot het secondewerk voor de neststabiliteit maar kunnen de elektriciteitslevering dus 4 uur op vol vermogen volhouden. In de markten voor ‘daadwerkelijke opslag’ is er bij groeiende concurrentie dus wel degelijk ruimte om door schaalvergroting de prijzen te drukken. Top.

Opslag nadert relevantie voor Nederland

De successen in Hawaii zijn niet een op een te vertalen naar Nederland. Op Hawaii heb je het hele jaar door praktisch elke dag zon. Elk zonnepaneel levert tegen een fractie van de kosten van de dieselgeneratoren. De accu’s lopen elke dag betrouwbaar vol met die goedkope zonnestroom en concurreren ’s avonds met de generatoren. De combinatie van spotgoedkope zonnestroom en flink in prijs gedaalde maar nog altijd dure accu’s maakt de doorbraak tot € 0,07/kWh mogelijk.

In Nederland is de gemiddelde elektriciteitsprijs in 2018 ook langzaam aan richting de € 0,07/kWh gekropen, maar Nederland is geen zonnig eiland. Wel hebben we veel wind, zeker offshore bijna elke dag. Naarmate hier de prijzen voor offshore wind dalen kan ook Nederland mogelijk profiteren van de ongekende prijsdaling van accu’s. Als ook de CO2-prijs op peil blijft valt de eerste inzet van accu’s als opslag misschien samen met de ingebruikname van het eerste subsidievrije windpark.

Of een paar jaar later. Groot voordeel van accu’s is dat ze binnen een half jaar na bestelling operationeel kunnen zijn.

Bron: HawaiianElectric / Imagecredit: Cody McLain, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...