Eerste windpark Saudi-Arabië sneller en goedkoper dan alles in EU

Luca Zanon, via Unsplash Public Domain

Het Franse energieconcern EDF en projectontwikkelaar Masdar uit Abu Dhabi hebben het contract gewonnen voor het eerste windpark in Saudi-Arabië. De bouw staat al op punt van beginnen. 

Minder dan 2ct per kilowattuur

In december 2016 plaatste GE een windmolen op het terrein van oliereus Saudi Aramco. De eerste turbine in de oliestaat. Krap twee jaar later schalen de Saudi’s op tot een windpark van 400 megawatt.

Nabij Dumat Al Jandal, in het noorden van het koninkrijk, realiseert en exploiteert het consortium EDF-Masdar dit eerste windproject tegen een stroomprijs van $21.3 per megawattuur. Die prijs staat voor 20 jaar vast.

Niet eerlijk

In de zomer van 2017 kwam de aanbesteding voor het project op de markt en in de zomer van 2018 ontvingen de Saudi’s 4 biedingen. Nu het windpark is gecontracteerd, stelt EDF dat de bouw ‘in a few months‘ begint. Dat is een ontzettend korte doorlooptijd voor een windpark van deze omvang.

De elektriciteitsprijs die EDF (51% eigenaar) en Masdar (49%) bieden is ook ontzettend scherp, zeker voor een eerste project in een nieuwe markt. Omgerekend naar eurocenten betalen de Saudi’s 1,8ct per kilowattuur. De goedkoopste projecten in Duitsland leveren tegen 4ct/kWh, Nederland zit daar nog weer boven. Terwijl het in Nederland en Duitsland ook best aardig waait en we al decennia ervaring hebben met windturbines.

Het is ook niet eerlijk. Het land waar de olie uit de grond spuit heeft óók ideale condities voor zonnepanelen en windparken.

Nu nog normaal doen met kritische journalisten.

Imagecredit: Luca Zanon, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...