LED-indicator informeert over netbelasting

Carbon kettle
Water koken op het juiste moment

Wie weet hoeveel energie het kost een kop thee te produceren? Niet?
Hier is het antwoord, best veel toch? Zou het niet mooi zijn om te zorgen dat die energievraag tenminste op een moment komt dat er “teveel” energie in het net zit?

Dit is een bijdrage van trouwe lezer Ivo – waarvoor onze hartelijke dank! Hebt u zelf zin ook eens een stuk voor Wattisduurzaam.nl te schrijven? U bent van harte welkom, kijk hier voor de mogelijkheden!

Waterkoken op het juiste moment

Daar zorgt de “carbon Kettle” van Chris Elsmore voor. In 2010 (ja het is alweer even geleden) kwam hij met het idee een waterkoker te voorzien van een RGB LED, samen met een arduino kan deze de belasting van het net aangeven. Wanneer er meer energie wordt geproduceerd dan direct gebruikt wordt licht de LED groen op, in geval van overbelasting van het net wordt de LED rood. Als de energievraag en afname in evenwicht zijn verlicht de LED het water tot een blauwe kleur. Zo kan men kiezen om meteen thee te zetten, of toch even af te wachten tot het net de vraag beter aan kan.

Leuke gimmick met verregaande toepassingen

De hoeveelheid energie die het net “bevat” is gemakkelijk af te leiden uit de frequentie van de wisselstroom. De uitgangspositie is 50Hz, als er meer energie wordt geproduceerd dan afgenomen stijgt deze frequentie heel licht, bij te hoge afname gebeurd precies het omgekeerde. Zo is direct uit het stopcontact te lezen hoe het net ervoor staat.

Een enkele waterkoker voorzien van dit systeem gaat natuurlijk geen verschil maken. De techniek er achter is echter zo simpel dat het op meer apparaten toegepast zou kunnen worden. Bovendien is dit idee vooral van educatieve waarde. Veel mensen (waaronder ik tot enkele maanden geleden) hebben totaal niet door dat fluctuaties in het net grote gevolgen kunnen hebben.

Eastenders Power Surge

Deze fluctuaties worden in Groot Brittannië voornamelijk veroorzaakt doordat men na afloop van Eastenders (een populaire soap) een kop thee wil. In de controlekamer van het Britse net wordt met spanning toegekeken tot de afloop, daarna gaat de beheerder in volle stressmode om zoveel mogelijk stroom uit andere landen te kunnen betrekken zodat het net niet instort.

In Nederland zijn we niet zo belachelijk verknocht aan thee als in Groot Brittannië en is de betreffende “power surge” niet zo groot als aan de andere kant van het kanaal. Desondanks zijn er in Nederland ook duidelijke pieken in stroomverbruik (denk zondagavond 19 uur).

Weinig sexy, wel duidelijk filmpje.

Bron: Elsmorian.com
ImageCredit: whizzy @ sxc.hu


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Thijs schreef:

    Leuk!

    PNNL uit de VS gaat hetzelfde principe uitwerken op een goedkope standaardchip voor verscheidene toepassingen: http://www.pnl.gov/news/release.aspx?id=856. Deze versie is een stuk inzichtelijker.

  2. Ivo schreef:

    Mooi spul,
    Lijkt erop dat de eerste apparaten uitgerust met dit ding waarschijnlijk binnen afzienbare tijd op de markt kan gaan komen..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.