Nieuw Waddeneiland bij Groningen, plaats voor een valmeer?

De provincie Groningen speelt met het idee om een nieuw Waddeneiland te laten opspuiten in de buurt van de Eemshaven. Een goed geplaatst eiland zou jaarlijks 18 miljoen aan baggerkosten besparen, ook zou het een goede uitvalsbasis zijn voor de aanleg en het onderhoud van grote windparken.

Eiland voor windenergie ook geschikt voor energieopslag

Het is een vrij wild plan van een provincie die geen ideaal trackrecord heeft (Blauwe Stad, kolencentrales). Toch vind ik dat het plan nog wel wat wilder kan. Als je denkt aan een haveneiland voor windenergie en wellicht LNG-terminals spiek dan ook even bij het Plan Lievense.

Dit concept, oorspronkelijk bedacht voor het Markermeer, behelst een omgekeerde pompaccumulatiecentrale: Een waterbekken dat juist leeggepompt wordt als er energie over is. Als de energievraag stijgt wordt de opgeslagen energie vrijgegeven door het bekken weer vol te laten stromen.

Stuwmeer in Nederland voor energieopslag

Het Plan Lievense is sinds de oorspronkelijke versie uit 1981 nog regelmatig genoemd als oplossing voor de opslag van (duurzame) energie, ook de combinatie met een kunstmatig eiland is al vaak geopperd (vrij recent zeer mooi geïllustreerd door de gebroeders Das).

Of het Groningse energie-eiland er ooit komt is zeer de vraag. Dat de creatieve Grunningers de optie van een valmeer in het geheel niet noemen is desalniettemin een gemiste kans. Het lijkt me een fantastisch experiment dat met een beetje geluk kan uitlopen tot een nieuw exportproduct.

Bron: BNR
ImageCredit: FerrF @ sxc.hu

 


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.