Materiaalzuinig kruisgewelf gebouwd met ballonnen

panthenon koepel

Met behulp van grote ballonnen is in Schijndel een innovatief betonnen gebouw gerealiseerd. De boogconstructie is gemaakt uit spuitbeton, de ballonnen dienden als ondersteuning tijdens de bouw. Deze methode maakte het mogelijk sterk op materiaal te besparen.

Energiegebruik tijdens bouw en productie

Ooit heb ik me laten vertellen dat, voor een gemiddelde woning, pas na 50 jaar het energieverbruik van de bewoners gaat overheersen boven het verbruik gedurende de bouw en de productie van de materialen. Het valt niet mee daar een goede bron bij te vinden dus laten we aannemen dat het ietwat aangedikt was. Dat neemt niet weg dat de ‘embodied energy’ van constructies een serieus aandeel heeft in het totale energiegebruik van gebouwen. Zeker voor kantoren – toch een wat hogere omloopsnelheid – is materiaalgebruik een factor om rekening mee te houden.

Duurzaam bouwen volgens de kettinglijn

Een kettinglijn is de vorm die ontstaat als je een ketting losjes tussen twee punten ophangt. De lijn wordt gedicteerd door de zwaartekracht en zorgt ervoor dat de ketting slechts op trekspanning belast wordt. Dezelfde vorm maar dan omgekeerd wordt logischerwijs alleen op druk belast.

Beton houdt zich uitstekend onder enorme drukkrachten maar kan trekspanning nauwelijks hebben. Bouwen volgens de omgekeerde kettinglijn maakt dat er veel minder materiaal nodig is om tot eenzelfde stevigheid te komen. Volgens de bouwers scheelt het tot wel 60% beton en zelfs 80% wapeningsstaal. Bezuinigingen in het eindproduct werken natuurlijk ontzettend door in productie en transport, jammer dus dat BB-Con, het bedrijf achter het concept, over de kop is gegaan.

Bron: Bouwwereld.nl / BB-Con.nl
ImageCredit: ZaNuDa @ sxc.hu

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Ivo schreef:

    Wel een heel gaaf idee en klinkt zeker als een goed concept. T is alleen nu nog wel echt heel heel erg lelijk. Het lijkt bijna alsof het hele zooitje op instorten staat. Even een beetje schuren en schilderen zou ongetwijfeld veel hebben gedaan voor het uiterlijk en dus perceptie…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.