Leigh Christie: Gebouwen verwarmen is dom

Een groot deel van ons energieverbruik zit hem in het warmhouden van onze huizen en kantoren. Wat we daarmee willen bereiken is dat de gebruikers, wijzelf, het niet koud krijgen. Zelfs in hele drukke ruimten neemt de menigte echter nog niet een kwart van het volume in, de rest van de lucht wordt min of meer voor niets verwarmt.

Heat people, not buildings

Dit inzicht bracht aan het prestigieuze MIT een mooi project voort: Met motiontracking en infrarood-spotlights is het mogelijk mensen direct te verwarmen, terwijl de ruimte om de mensen heen koel blijft. Een gave innovatie die nu nog ver gezocht lijkt maar die best wel eens tot een revolutie in gebouwbeheer zou kunnen leiden. Bekijk onderstaande TEDxTalk door Leigh Christie van de MIT onderzoeksgroep voor een duidelijke weergave van het concept.

Geen geruzie meer over de thermostaat

Natuurlijk gaat het verhaal wat kort door de bocht; gebouwen verwarmen we niet enkel voor ons eigen comfort maar ook om vocht- en vorstschade, schimmel en rot te voorkomen. Een zekere minimale temperatuur, zeg 17 graden, is zowel voor het gebouw als voor alle ingezeten prima.

Nu al zijn er in moderne kantoren klimaatzones waarin werknemers zelf hun optimale werkklimaat kunnen inregelen. Dat klimaat heerst echter alleen zeer lokaal, aan het eigen bureau. In nog weer modernere kantoren is flexwerken het helemaal, dat vraagt idealiter om een microklimaatje dat de werknemer volgt. Met de MIT-technologie kunnen koukleumen naar wens de kachel opstoken, zonder dat een warmbloedige collega een bureau verderop er last van heeft.

Je eigen microklimaat kiezen via je smartphone

Afgezien van de dynamische spotlights komt dit concept dicht in de buurt van de technologie van het Nederlandse ThermIQ die we hier eerder besproken. Ook deze infraroodstralers maken het, via een smartphone app en aanwezigheidssensors, mogelijk voor iedereen de meest comfortabele temperatuur te regelen en tegelijkertijd (veel) energie te besparen ten opzichte van een centrale verwarming.

In potentie lijkt de high-tech MIT-oplossing beter; enkele infraroodspotjes die naar behoefte zowel het vermogen als de richting aanpassen en zo alle koukleumen warmhouden vergen veel minder materiaal dan statische infraroodpanelen overal in het plafond. Of de revolutionaire verwarmingstechnologie het gaat redden zal uiteindelijk van de kosten van de motiontrackers en servomotoren afhangen. Wordt dit de nieuwe standaard of blijft het een gimmick?

ImageCredit: Screencapture Youtube


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.