Consortium voor 25 gigawatt groene waterstofproductie in Oman

Adil Riyami, via Unsplash Public Domain

Het Omaanse staatsoliebedrijf OQ, de Hongkongse projectontwikkelaar InterContinental Energy en investeerder Enertech uit Koeweit kondigen aan de intentie te hebben samen ‘miljoenen tonnen waterstof per jaar’ te produceren in Oman.

Het hele jaar een ideale combinatie van wind en zon

Het consortium meet sinds 2019 het opwekpotentieel voor wind- en zonnestroom in de regio Al Wusta. Overdag is het vrijwel het hele jaar door zonnig, terwijl in de avond en nacht de wind opsteekt. Dat maakt een stabiele waterstofproductie mogelijk.

De regio grenst aan de Indische Oceaan, wat zowel de watervoorziening als de afvoer van geproduceerde groene waterstof vereenvoudigt. “Dit is een mijlpaal in onze missie om betaalbare CO2-neutrale brandstoffen te leveren aan een groeiende, wereldwijde markt”, zegt Alicia Eastman, president bij InterContinental Energy. “Alleen als we én brandstoffen én elektriciteitsproductie decarboniseren kan de wereld het Parijse klimaatakkoord naleven.”


Nog een erg lange weg te gaan voor duurzame waterstofexport

Het ligt inderdaad voor de hand dat Oman en andere landen in het Midden-Oosten een belangrijke rol gaan spelen in de wereldwijde markt voor waterstof. De condities voor de productie van de groene energiedrager zijn dankzij de vele zonuren en ook regelmatig wind ideaal. Met een bevolkingsdichtheid van 16 inwoners per vierkante kilometer is de ruimtelijke uitdaging in Oman ook aanmerkelijk kleiner dan bij de ruim 500/km2 in Nederland. Als olieproducent hebben Oman en buurlanden bovendien al een industrie en infrastructuur voor de verwerking en export van brand- en grondstoffen.

Vermoedelijk juist vanwege de lokale olie- en gasproductie is het grote potentieel voor hernieuwbare stroomproductie vooralsnog nauwelijks benut. In 2018 produceerde Oman volgens het IEA 38 miljard kilowattuur elektriciteit, 97% daarvan uit aardgas, 3% uit olie en nog geen 0,01% uit zonnestroom. Voordat waterstofexport uit Oman als duurzaam te kwalificeren is, zal eerst de nationale energievoorziening substantieel moeten verduurzamen. Ook daarvoor zal al zo’n 25 gigawatt aan wind en zonneparken nodig zijn. En ook daarbij komt de stabiele combinatie van wind en zon natuurlijk uitstekend van pas.

In gesprek met Bloomberg schat Eastman dat het beoogde waterstofproject $30 mrd zal kosten. Een finale investeringsbeslissing zal op zijn vroegst in 2026 vallen. Grootschalige productie dus niet voor 2030. Ook deze potentiele bron van miljoenen tonnen waterstof per jaar kan dus nog lang geen serieuze rol spelen in het Nederlandse energiebeleid.


Bron: InterContinental Energy, Bloomberg / Imagecredit: Adil Riyami, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. AntonBr schreef:

  25 GW in waterstof omzetten is met een HHV 142 MJ/kg (GJ/ton) en omzetting 25% 25/568 = 44 kg/ = 158 MT/uur = 1,38 MMT/jaar. (Of 5,52 MMT/a als de 25 op de produktie slaat)

  30 miljard over 50 jaar afgeschreven geeft een capex kost op de produktie van 600 miljoen/a, 400 of 100 per ton geproduceerd.

  Snel rekenen voor vergelijking geeft voor gas aan 20€/MWh + ~10€/MWh EUA, 15 MWh/t; Voor waterstof ca 2,5 keer HHV/massa, dus 38 MWh/t. Capex kost van het produkt komt uit op 2,5 of 10 €/MWh.

  Uit de tekst haal ik na herlezen produktie; dat zou dan 2,5 zijn, vaste kosten totaal pak m beet 5 €/MWh LH2 + power. Dat gaat richting concurrerend op korte termijn en beter op langere termijn.

  De totale verbruiken aan niet-elektra fossiel, welke deze moeten vervangen, zijn … ? NL alleen al heeft iets van 100 GW nodig, daar zijn 4 zulke plants voor nodig.

  Hier moet NL inderdaad niet op voorsorteren, met een consortium in HK is al duidelijk waar dit naartoe gaat, dichterbij dus ook minder logistieke kosten aan LH2 tankers (en waar minder CO2 wordt uitgestoten is is niet van belang). Dit is een niet plaatsgebonden techniek, dus het zou ook in bv Westelijke Sahara kunnen.

 2. Stuiter schreef:

  Dank voor weer een mooie update. Eigenlijk gek dat er nog maar zo weinig initiatieven ontplooid worden in het midden oosten. Laten we hopen dat het vanaf nu steeds sneller zal gaan.

  Kleine typo: Oman heeft 19 inwoners per km2 niet m2

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.