BP, Equinor en Shell stappen uit Russische samenwerkingen

Het Britse BP besloot zondag 27 februari 2022 zijn aandelen in het Russische olieconcern Rosneft van de hand te doen. Het Noorse Equinor volgde maandag met een vergelijkbaar statement in reactie op de Russische agressie.

Shell werkt flink samen met Gazprom

“We zijn diep verontrust door de invasie in Oekraïne, die een vreselijke tegenslag voor de wereld betekent, en we denken aan allen die lijden onder de militaire actie”, zegt Anders Opedal, CEO van Equinor.

Het Noorse olieconcern Equinor, voorheen bekend als Statoil, werkte 30 jaar samen met Russische partijen, sinds 2012 ook met het oliebedrijf Rosneft. BP hield sinds 2013 een belang van 19,75% in Rosneft, en zowel de huidige CEO (Bernard Looney) als de vorige CEO van BP (Bob Dudley) vervulden posities in de top van Rosneft. Zij nemen hier direct ontslag.

“Zoals zovelen ben ik diep geschokt en bedroefd door de situatie in Oekraïne”, zegt Looney. “Het heeft ons ertoe gebracht de positie van BP ten opzichte van Rosneft fundamenteel te heroverwegen. Onze onmiddellijke prioriteit is de zorg voor onze geweldige mensen in de regio en wij zullen ons uiterste best doen om hen te steunen.”


Rusland is de belangrijkste leverancier van olie en gas in Europa

Grote afhankelijkheid van Rusland

Russische olie en aardgas houden al jaren het grootste marktaandeel in de Europese fossiele energievoorziening. Het is niet gek dat Europese olieconcerns tot nu toe samenwerkten met Russische collega’s.

De Britse olie- en gasmultinational Shell heeft met onder meer substantiële aandelen in de controversiële onderzeese gasleiding Nord Stream 2 en het olie- en LNG-project Sakhalin-2. Na de acties en statements van BP en Equinor zal Shell vermoedelijk druk voelen om ook snel met nieuws over haar Russische belangen naar buiten te komen.

Update 19:00: De NOS meldt dat ook Shell zich terugtrekt uit projecten in Rusland, waaronder Nord Stream 2 en Sakhalin-2.


Bron: BP, Equinor / Imagecredit: Eigen foto

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.