Podcast De Energie Gasten – De grootste zonneboiler ter wereld

MariaMichelle, via Pixabay

Recente afleveringen:

Alle afleveringen:
Energiegasten.nl

Abonneer je op de podcast:
De Energiegasten op Soundcloud

Crowdfundingvideo Bluerise:

Twee maanden na de aflevering over geothermie duiken Energiegasten Peter en Timo opnieuw de diepte in, nu in de oceaan. Het concept Ocean Thermal Energy Conversion (OTEC) belooft hernieuwbare elektriciteit op afroep, op basis van door de zon opgewarmd zeewater. Hoe werkt deze technologie, wat zijn de grote uitdagingen en in welke landen is OTEC het snelst inzetbaar? 

1. Wat is er mogelijk?
Oceaanthermische energiewinning maakt gebruik van het temperatuurverschil tussen warm zeewater aan het oppervlak en koel zeewater in de diepzee. De grote uitdaging van OTEC is om uit een temperatuurverschil van hooguit 25 graden rendabel energie op te wekken. Kornelis Blok, medeoprichter van energieadviesbureau Ecofys en hoogleraar Energiesysteemanalyse aan de TU Delft, licht de techniek toe en vertelt over de bestaande ervaring met OTEC.

2. Hoe breng je OTEC aan de man?
Berend Jan Kleute werkt met zijn bedrijf Bluerise aan het verfijnen van de techniek en aan gerelateerde concepten die de verdienkansen van OTEC vergroten. Op Curacao en Jamaica werkt Kleute aan districtsnetwerken voor koeling op basis van koud zeewater uit de diepzee (zie video). Voor de betrokken luchthaven en hotels bespaart dit tot 90 procent op het energiegebruik voor airconditioning.

Om de projecten te realiseren, haalt Bluerise geld op via crowdfundingplatform Symbid. Het doelbedrag van € 250.000 was al binnen een dag binnen en is daarom bijgesteld naar € 750.000. Mee-investeren kan nog tot 18 november 2017.

Wie zijn De Energie Gasten?

Timo Spijkerboer en Peter Melis zijn beiden volgers én aanjagers van de energietransitie. Timo racete tijdens zijn studie in een zonneauto door Australië en zet als mede-oprichter nu de populaire houten windmolens van EAZ Wind in de markt. Peter focust zich als business developer, dagvoorzitter en radiomaker volledig op de transities in energie en mobiliteit. Sinds januari 2017 maken Timo en Peter maandelijks een podcast over de energietransitie.

Imagecredit: MariaMichelle, via Pixabay Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.