Paebbl heeft eerste ton permanent opgeslagen CO2 te pakken

Paebble

De Europese startup Paebbl heeft in haar proefinstallatie in Rotterdam een eerste ton CO2 vastgelegd in mineralen. Paebbl maakt uit CO2 en olivijnsteen een grondstof voor duurzamer beton. 

Fast forward mineralisatie

Verschillende steensoorten, waaronder olivijn, verweren in de natuur vanzelf als ze in contact komen met CO2 opgelost in (regen)water. Paebbl laat dit natuurlijke proces een miljoen keer sneller verlopen.

In Rotterdam laat de startup CO2 onder hoge druk reageren met fijngemalen olivijnsteen. Daarbij ontstaat een nieuw mineraal dat het zand en een deel van het cement in beton kan vervangen. De productie van cement heeft een zeer hoge CO2-intensiteit. Afvangen van de CO2 die bij de cementproductie vrijkomt en deze direct gebruiken om een bouwstof te maken die een deel van het cement vervangt, helpt de betonsector sterk om haar klimaatimpact te beheersen.

Ondernemende wetenschapper Pol Knops werkt al jaren aan CO2-vastlegging in olivijn. Knops kreeg in 2021 versterking van Zweedse en Finse ondernemers. Met €8 mln startkapitaal richtten ze samen Paebbl op, met als eerste wapenfeit de proefinstallatie in Rotterdam. Hier optimaliseert de startup het mineralisatieproces voorafgaand aan verdere opschaling.


Hieronder een pitch over het mineralisatieproces van medeoprichter Andreas Saari.

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.