SeaRaser: Pompen op golfenergie voor een stabiele waterkrachtcentrale

Golven bevatten genoeg energie om in 30% tot 50% van de huidige elektriciteitsvraag te voorzien. Verscheidene concepten zijn voorgesteld om deze interessante bron te benutten maar een duidelijke winnaar is er nog niet. Met een robuuste pompvariant doet het Schotse Searaser ook een gooi naar de winst. 

De kracht in golven is het sterkst dichtbij kustgebieden. Ideaal want in de vaak dichtbevolkte kuststreken is ook veel behoefte aan energie. Een extra voordeel van golfenergie is de geringe impact op het uitzicht; offshore windturbines roepen vaak veel weerstand op maar een golfcentrale direct op of zelfs onder het wateroppervlak verdwijnt al snel achter de horizon.

Ondanks de grote mogelijkheden schiet het allemaal niet zo op met golfenergie, veel concepten zijn nog in de ontwikkelfase of zijn daar inmiddels in blijven steken. Zware stormen en het corrosieve zeewater vergen veel van de techniek. Bovendien is de golfintensiteit nogal variabel en net als bij veel andere duurzame bronnen resulteert dat in een sterk wisselend energieaanbod. Dat samen maakt het lastig geld te verdienen.

Het Searaser systeem ondervangt beide problemen door de techniek die in het water ligt zeer robuust te maken. Een simpele boei dobbert met de golven mee en levert zowel bij opdrijven als het terugvallen energie voor een eenvoudige lineaire pomp. Deze verplaatst het water naar een hoger gelegen reservoir op het land. Vanaf daar vloeit het op afroep door een turbine terug de zee in.

Zo levert het concept elektriciteit wanneer de vraag het grootst (en dus de prijs het hoogst) is. Ook staat alle gevoelige apparatuur op het land en dat maakt onderhoud makkelijker en verlengt de levensduur van het systeem. Met deze voordelen verwacht investeerder Ecotricitry al in 2014 te kunnen concurreren met wind-energie op land.

 Bron: TriplePundit

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. Ivo schreef:

    Klinkt wel heel interessant! maar om beetje rendabel te zijn zal de pomp wel heel dicht bij de kust moeten staan lijkt me?

    Als ik het filmpje zo zie lijkt er ook niet echt extreem veel water opgepompt te worden trouwens… maarja beetje opschalen en je bent er wel…

  2. hoi schreef:

    Can’t it be a good site!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. hoi schreef:

    Can’t it be a good site!!!!!!!!!!!!!!!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.