Ervaring op doen met Smart Grids

Binnen het Smart Energy Collective werken 26 Nederlandse bedrijven samen aan slimme energie-netten. Om de integratie van de oplossingen in de praktijk te testen starten er binnenkort vijf verschillende projecten met Smart Grids.

Het energie aanbod uit nieuwe bronnen is niet altijd voorspelbaar, laat staan regelbaar. Waar gasgestookte energiecentrales de behoeften van consumenten redelijk kunnen volgen leveren zonnepanelen en windturbines hun energie volkomen onafhankelijk van de vraag.

Nu het marktaandeel van dit soort lastig te sturen energiebronnen langzaam groeit wordt het voor consumenten interessant om in te kunnen spelen op het actuele energieaanbod. Om dit mogelijk te maken werken verschillende partijen aan nieuwe marktmodellen en infrastructuur voor slimmere electriciteits- en warmtenetten.

Om te kijken hoe deze innovaties in de praktijk presteren vinden er de komende jaren tests plaats in woonwijken, kantooromgevingen en in de wat zwaardere industrie. Zo gaan glastuinbouwbedrijven rond Schiphol samenwerken met de kantoren op luchthaven en zullen bewoners van een wijk in Heerhugowaard zelf energie opwekken en onderling distribueren. Na vier jaar verwachten de partners binnen het samenwerkingsverband genoeg geleerd te hebben. Hopelijk valt er tegen die tijd ook wat aan de technologie te verdienen.

Bron: De Ingenieur 

 

 

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.