OPAC Limburg: Energie opslaan in het oude mijngebied

Hernieuwbare energie is mooi maar willen we het elektriciteitsgebruik totaal verduurzamen dan moeten we ook werken aan opslagtechnologie. De Maastrichtse ondernemer Jan Huynen loopt al jaren met het plan energie op te slaan in de Limburgse bodem.

Ondergrondse pompaccumulatiecentrale

In een groot artikel in het FD vertelt Huynen over de ambities met zijn OPAC-project. De OPAC, Ondergrondse Pomp Accumulatie Centrale, moet een waterkrachtcentrale worden zoals we die kennen van de Alpen en Scandinavië.

In plaats van gebruik te maken van natuurlijke hoogteverschillen werkt OPAC met een waterreservoir 1.400 meter diep in de Limburgse bodem. Tussen dit reservoir en een bassin aan het maaiveld lopen enkele stortbuizen, elk met een straal van 3,5 meter.

Waterkrachtturbines in deze buizen zetten de energie in vallend water om in elektriciteit. Is de elektriciteit goedkoop, bijvoorbeeld door een overschot aan windenergie, dan fungeren dezelfde turbines als pomp en wordt het water weer naar het oppervlak geheveld. De centrale krijgt een vermogen van 1.400 MW.

Het lange maar duidelijke filmpje hieronder legt de noodzaak van opslag en de werking van het OPAC-concept uit:

http://youtu.be/muMr7Ynopps

Bron: FD
ImageCredit: j_castro, via sxc.hu

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.