Energieopslag in ballonnen onder water

Er zijn dingen die je nooit met zekerheid kan zeggen, iets waar je wel zeker van kan zijn is dat het weer in Nederland nogal onvoorspelbaar is. ’t Ene moment nat van de regen, ’t volgende alweer droog gewaaid of opgewarmd door de zon. Dat klinkt alsof Nederland perfect is voor het opwekken van windenergie. Daarmee zou je niet ver van de waarheid zitten. Probleem is echter de juist die onvoorspelbaarheid. Onder invloed van meer of minder zon, wind of water is er ineens meer energie beschikbaar dan het elektriciteitsnet aan kan of juist te weinig om huishoudens te verlichten. Dit is een van de hete hangijzers van “groene energie”.

Dit is een bijdrage van trouwe lezer Ivo – waarvoor onze hartelijke dank! Hebt u zelf zin ook eens een stuk voor Wattisduurzaam.nl te schrijven? U bent van harte welkom, kijk hier voor de mogelijkheden!

‘Wrong-time’ duurzame energie opslaan

Als we echter op een goedkope manier op grote schaal energie kunnen opslaan, die ook weer snel vrijgegeven kan worden zijn we al weer een stuk dichterbij het groene ideaal dat zovele mensen hebben. Het probleem is dat elektrische energie niet direct op een economische manier opgeslagen kan worden. Het moet eerst in een andere vorm worden omgezet, daarbij gaat bruikbare energie verloren. Bovendien wordt de energie op het moment vaak centraal gebufferd, eerst wordt het naar de netbeheerder “vervoerd” vervolgens opgeslagen, dit zorgt natuurlijk voor grote verliezen. De oplossing ligt zeer waarschijnlijk in het decentraal en direct opslaan van energie.

Een van de nieuwere ideeën is het opslaan van energie in grote luchtzakken direct onder de windmolens. Deze zakken kunnen gevuld worden met lucht wanneer er meer output is dan vraag, bijvoorbeeld ’s nachts. Op het moment dat er meer vraag is dan aanbod laat men de zakken, door de druk van het water, leeglopen waarbij de lucht door turbines gaat om “energy-on-demand” te verkrijgen.

De uitvinder van dit idee, Saemus Garvey,  denkt dat het mogelijk moet zijn energie op te slaan voor minder dan $16/kWh, dat is slechts 20% van de kosten van opgepompte Hydro energie, de goedkoopste concurrerende technologie. Die laatste is wel iets efficiënter, maar garvey’s luchtzakken komen nog altijd tot 90% van de efficiëntie van de Hydro variant.

Op het moment bevindt het idee zich nog in de testfase, maar er is al interesse van een van de grotere energiebedrijven. E.ON heeft de onderzoekers financieel ondersteund.

Bron: Cleantechnica


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.