Tornado gevoed door afvalwarmte levert energie

Toen ik de zonne-schoorstenen van EnviroMission beschreef stuitte ik op een nog veel spannender idee: Bewust een tornado opwekken om duurzame energie te genereren. Gebaseerd op dezelfde principes als de solar updraft tower bedacht de Canadees Louis Michaud een stationaire tornado die energie op kan wekken uit warmte.

Vortex als zonne-schoorsteen

Het concept leek me destijds te ver van de realiteit af te staan om er aandacht aan te besteden (dat de bijhorende site aan alle kenmerken van een verstrooide professor voldoet speelde ook

mee). Investeerder Peter Thiel (rijk geworden met PayPal) denkt daar echter totaal anders over, hij schenkt de ontwikkelaar 300.000 dollar. Dan kan een blogpostje hier er ook wel vanaf.

Als het inderdaad lukt dan heeft de ‘Atmospheric Vortex Engine’ grote voordelen ten opzichte van de plannen van EnviroMission. De tornado zelf dient hier als schoorsteen, constructie van een twee kilometer hoog luchtkanaal is dus niet nodig. Door uit te gaan van een bestaande warmtebron, bijvoorbeeld de koeltoren van een kerncentrale, is ook de enorme zonnecollector overbodig.

ode-graphic-charles-floyd (1)ConcptVSC_FIG1

 

Schematische weergaves van de vortex engine, klikken voor grotere weergaves.

Wel worden er ook in dit concept vrij ordinaire windturbines gebruikt om de energie te oogsten en net als EnviroMission mikt ook Michaud op 200 MW per installatie. Als het concept werkt dan is het een fantastische methode om extra rendement uit conventionele energiecentrales te peuteren. Nu hopen dat er van de verworven 3 ton ook een paar dollar is gereserveerd voor een degelijke website en een overtuigende animatie. Deze technologie schreeuwt om wat uitleg per video.

Update 25 december 2012:

ave-power-cycle

ExtremeTech legt de technologie helder uit en geeft ook een veel betere tekening (klik op het plaatje voor het artikel en de tekening in het groot). Aldaar ook een interessante toepassing in de comments; gebruik deze kunstmatige tornado’s als koeling bij grote datacenters. Efficiënt koelen en zelfs wat energie terugwinnen, dat zou inderdaad mooi zijn!

Bron: Phys.org
ImageCredits: vortexengine.ca / runrunrun @ sxc.hu

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.