Warmwaterbuffer thuis verruimt de weg voor zon en wind

Kaboompics, via Pexels Public Domain

Het Nederlandse Itho Daalderop, leverancier van CV-ketels en warmwaterboilers, slaat de handen in een met het Belgische Restore. Onder de deal sluit Restore de boilers van Itho aan op zijn smartgrid-platform.

Internet of things maakt boilers flexibel

Itho Daalderop en Restore maken het ‘flexpotentieel’ van de boilers duurzaam inzetbaar. Tijdelijk uitzetten van de boilers is daarmee een alternatief voor CO2-intensieve piekcentrales.

Restore heeft in kantoren en fabrieken in o.a. Groot-Brittannië en België al 1.500 megawatt aan flexibel vermogen in beheer. De deal met Itho is voor het Belgische bedrijf de eerste stap in Nederland én de eerste keer dat het consumentenapparaten toelaat tot zijn Flexpond-platform. “De internet-of-things (IoT)-revolutie maakt het betaalbaar om huishoudelijk energieverbruik, zoals elektrische boilers, op grote schaal te verbinden”, zegt Willem Rombouts, CEO van Restore.

Concurrentie groeit op de markt voor vraagsturing

Itho Daalderop rolt de IoT-boilers al in 2017 op grote schaal uit. Als er voldoende systemen geïnstalleerd zijn, kan Restore het flexibele vermogen van de boilers aanbieden op de markt voor reservevermogen. Op dat moment concurreert Restore, naast met de conventionele piekcentrales, ook met het thuisaccu-netwerk van Eneco, met flexibele laadpalen voor elektrische auto’s en met startups als Peeeks, Senfal en Sympower.

Sympower is daarvan nog de meest directe concurrent. Deze startup test, samen met de energiebedrijven Engie, Stedin en Tennet, ook een flexibele aansturing van warmwaterboilers bij Nederlandse huishoudens. Volgens Simon Bushell, mede-oprichter van Sympower, kan de concurrentie in de markt voor energieopslag en vraagsturing echter niet groot genoeg zijn. In de elektriciteitsmarkt die steeds meer draait op windturbines en zonnepanelen is flexibiliteit aan de verbruikskant volgens hem essentieel voor de balans op het elektriciteitsnet. Bushell, in een recent interview: “Er zijn veel apparaten die stroom verbruiken op momenten dat dat niet essentieel is. Als we die op kritieke momenten kort uitzetten, heeft dat hetzelfde effect als het maximaal opstoken van een kolencentrale.”

Bron: Restore / Imagecredit: Kaboompics, via Pexels Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Lomito schreef:

    Het reservevermogen van de Restore-boilers werkt slechts in één richting, er kan geen stroom terug worden geleverd zoals dat wel mogelijk is met een thuis- of auto-accu. En waar het hier uiteraard om gaat is hoe hoog de indirecte kosten zijn van het warme water voor de consument en laten we ook niet de indirecte kosten vergeten voor de consument door verhoging van de (energie)belastingen die nodig zijn om deze investeringen te subsidiëren.

    Zonder uitgebreide financiële verantwoording ga ik er van uit dat de kosten te hoog zijn en daarom voor het publiek verzwegen moeten worden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.