Betaalbaar aardgas besparen met hybride warmtepomp

Kelly Sikkema, via Unsplash Public Domain

Stel, je cv-ketel wordt wat ouder en je moet ‘m binnenkort vervangen. Koop je dan een nieuwe cv-ketel, of kies je in het kader van de verduurzaming voor een elektrische warmtepomp om je huis te verwarmen?

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Remeha.

Een gasgestookte cv-ketel is relatief goedkoop, maar geen toekomstbestendige keuze. Een elektrische warmtepomp is een hele duurzame oplossing maar de investering is een stuk groter. Vind je deze keuze lastig, dan kun je ook kiezen voor een tussenoplossing: een hybride systeem.

Hybride warmtepompinstallaties combineren het beste van twee werelden; de duurzame warmtepomp en de power van de cv-ketel zorgen samen, eventueel aangevuld met zonne-energie, voor het verwarmen van de woning.

Warmtepomp voert boventoon

Bij een hybride installatie zorgt de warmtepomp het grootste deel van het jaar ervoor dat jij er warmpjes bijzit. Op extreem koude dagen en wanneer je warm tapwater gebruikt, komt de cv-ketel in actie. De cv-ketel wordt dus spaarzaam ingeschakeld, waardoor het grootste deel van de tijd de energiebesparende warmtepomp de verwarming verzorgt.

Snelle besparingen

Hybride systemen gebruiken de warmteafgiftesystemen die al bij jou in huis aanwezig zijn (radiatoren of vloerverwarming). Doordat we de milieuvriendelijkere en energiezuinige warmtepomp het grootste deel van de tijd voor de verwarming inzetten, verlaagt dit meteen het gasverbruik van je woning aanzienlijk. Zonder dat je hiervoor ingrijpende aanpassingen in de woning moet doorvoeren.

Verder verduurzamen

Wil je vervolgens meer gas en energie besparen, dan kan dit door je huis extra te isoleren. Zodra je dit doet of laat doen, zal je merken dat je met behulp van een hybride installatie nog meer bespaart omdat de gasgestookte ketel nog minder te doen heeft. Ook kun je hiermee het energielabel van je huis aanzienlijk verbeteren.

Subsidie en meer comfort

Naast de energiebesparing en het duurzamere karakter van hybride verwarmingssystemen, brengt de keuze voor hybride nog een voordeel met zich mee. Eindgebruikers van warmtepompen ontvangen namelijk een flinke tegemoetkoming vanuit de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Hoeveel subsidie je precies krijgt, hangt af van het exacte toestel van de warmtepomp dat je selecteert. Daarnaast zorgt de keuze voor een hybride systeem ook voor meer comfort, omdat verwarmen via een warmtepomp over het algemeen voor een gelijkmatiger binnenklimaat zorgt.

Warmtevraag

De ene woning is de andere niet; of en welke hybride installatie geschikt is voor jouw huis hangt onder andere af van de oppervlakte dat het systeem moet verwarmen en hoeveel verwarmingskringen van warmte moeten worden voorzien. Ook de eventuele aanwezigheid van een boilervat – en welke inhoud deze heeft – is van belang bij het kiezen van een hybride verwarmingsinstallatie.

Passende oplossingen

Met de intelligente warmtepompen Mercuria, Neptuna en Eria Tower van Remeha is er altijd een toestel om elk type woning milieuvriendelijk via een hybride verwarmingssysteem te verwarmen. Voor de grootste woningen is Neptuna een goede keuze met een verwarmingsvermogen tot maar liefst 27 kW. De Mercuria past goed bij huizen met één verwarmingsgroep en de Eria Tower is met zijn ingebouwde boilervat vooral een zeer installatie- en gebruiksvriendelijke optie.

Voorbereid op de toekomst

Alle drie de warmtepompen van Remeha beschikken over het geïntegreerde Remeha eSmart platform. De warmtepompen zijn daardoor nog beter voorbereid op de (toekomstige) mogelijkheden van de digitale wereld. Met het eSmart platform is het bijvoorbeeld mogelijk om de warmtepomp op elk moment op afstand te bedienen en te monitoren, via de telefoon of iPad. De Neptuna heeft daarnaast met de de Remeha iSense PRO regelaar een zeer efficiënt besturingssysteem dat in een hybride installatie ook de regeling van de cv-ketel overneemt.

Productwijzer

Remeha heeft voor elke woning een passende hybride oplossing die tegemoetkomt aan de warmtevraag. Op de website van Remeha staan alle hybride verwarmingsinstallaties overzichtelijk naast elkaar, waardoor je rustig kunt kijken welk systeem het beste bij jouw woning past. Hier zie je ook in één oogopslag welk subsidiebedrag je krijgt voor een hybride systeem met een warmtepomp van Remeha. Via de Remeha productwijzer ontdek je in stappen welke verwarmingsoplossing het beste bij jou past.

Imagecredit: Kelly Sikkema, via Unsplash Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Lomito schreef:

    Besparen op je energiekosten met een hybride (gasketel+warmtepomp) valt niet mee want hoewel je duidelijk bespaart op gaskosten nemen wel de stroomkosten toe. Een doorsnee huishouden gebruikt 1300m³ aardgas voor ruimteverwarming, wat overeenkomt met zo’n 12.000 kWh warmte. Daarvan wordt ongeveer 60% verbruikt in de koude wintermaanden wanneer de buitentemperaturen te laag zijn voor een goedkope lucht/water-warmtepomp om efficiënt warmte te produceren. Met de warmtepomp moet dus nog 40% opgewekt worden ofwel 4.800 kWh warmte… met een COP van 3,4 gebruikt de warmtepomp dan 1.400 kWh stroom.

    Het gasverbruik voor ruimteverwarming daalt dus met 500m³ maar het stroomverbruik stijgt met 1.400kWh. Bij huidige energieprijzen (€0,65/m³ en €0,23/kWh) resulteert dit in een jaarlijkse daling van de energierekening met 500*0,65-1400*0,23= € 3 per jaar.

    Aangezien de warmtepomp hooguit 20 jr meegaat zal de investering (aanschafkosten plus installatiekosten minus ISDE-subsidie) beperkt moeten blijven tot hooguit € 60… ofwel veel succes met je hybride.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.