Vergelijk en kies de energieleverancier die bij jou past

Taylor Heery, via Unsplash Public Domain

De Nederlandse elektriciteitssector verduurzaamt de laatste jaren snel maar er is ruimte voor nog veel meer wind- en zonnestroom. Jij kunt bijdragen aan deze transitie door een energiecontract te kiezen met groene stroom uit Nederland.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Energiekiezer.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat zien dat de elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen de afgelopen jaren sterk is toegenomen, tot 40% van de totale Nederlandse elektriciteitsproductie in 2022. De verwachting is dat deze lijn zich dit jaar doorzet. Waar de productie uit hernieuwbare bronnen fors steeg, daalde de productie uit fossiele brandstoffen: met 11 procent ten opzichte van 2021.

Duurzame energie uit Nederland

Een goede energievergelijker vertelt je welke energieleverancier het goedkoopst is, maar is dat ook de duurzaamste? Als je wil bijdragen aan de verduurzaming van Nederland, kies dan voor een energiecontract met uitsluitend duurzame elektriciteit uit Nederland. Daarmee stijgt de vraag naar Nederlandse wind- en zonnestroom, en blijft er een extra prikkel bestaan om nieuwe duurzame energieprojecten te ontwikkelen in Nederland.

Uitsluitend duurzame energie

In de groene stroomranking van de Consumentenbond, WISE en Natuur & Milieu komen de kleinere en nieuwere energieleveranciers – die nooit eigen gas- en kolencentrales hebben gebouwd – steevast als groenste uit de bus. Vind je het fijn om leveranciers zonder enige fossiele productie te steunen, kies dan voor een van deze partijen. Besef je echter wel dat ook jouw elektriciteit op uren dat het donker en windstil is nog steeds uit een fossiele centrale komt.

Liever kernenergie?

Kernenergie wint aan populariteit in Nederland. De kerncentrale in Borssele draagt al sinds 1973 bij aan de Nederlandse stroomproductie maar of en wanneer er nieuwe kerncentrales bijkomen is nog afwachten. Of een energieleverancier ook kernenergie levert, kun je terugzien in het stroometiket. Dan moet je dus zelf nog even aan de slag met vergelijken.


Imagecredit: Taylor Heery, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.