Duurzaam kamperen met trapondersteuning voor trekauto

Howard Lake, via Flickr Creative Commons

De Delftse startup E-Trailer ontwikkelt een hulpmotor voor caravans en aanhangers. De elektrisch aangedreven trailer ondersteunt de trekauto, die daardoor met een zuinigere motor toe kan. 

Vol vertrouwen de Alpen in, toch zuinig naar het werk

Fanatieke kampeerders kiezen een nieuwe auto op basis van zijn maximale trekgewicht. Ook de steile wegen in de Alpen en Pyreneeën moet je met caravan tenslotte veilig trotseren. Maar die zware trekauto met dikke motor trotseert in de praktijk vooral het vlakke Nederland. Zonder sleurhut.

Rick Lenssen en Boy Trip, beiden student aan de TU Delft, gooien deze Hollandse kampeertraditie om. Met de startup E-Trailer bouwen ze een retrofitpakket dat van elke ‘getrokken last’ een actief aangedreven trailer maakt.

Innovatie uit de Nuna7-zonneragewagen voor de massa

“We zagen een trend in de markt, waarbij auto’s steeds kleiner, duurzamer en lichter worden”, zegt Lenssen in een blog van het Nuon Solar Team. Nederland kent de hoogste ’trekhaakdichtheid’ ter wereld, met één caravan voor elke twaalf gezinnen. De downsizing-trend in de automotive sector en de blijvende populariteit van de caravan gaan volgens Lenssen slecht samen.

Lenssen deed met het Nuon Solarteam van de TU Delft mee aan de Australische zonnerace in 2013. Mede dankzij de hoogefficiënte inwheel-elektromotor die hij voor de race ontwikkelde kwam de Nuna7-zonnewagen als eerste over de finish.

De ervaring van de zonnerace bracht Lenssen er toe een onderneming op te starten rond de innovatieve racemotor uit de Solar Challenge. Die krijgt bij E-trailer een hoofdrol in de minder flitsende maar wel veel grotere markt voor caravans en aanhangers, als efficiënte ondersteuning voor krap bemeten trekauto’s.

Veilig op weg met 500.000 Nederlandse caravans

“Net zoals de elektrische fiets ondersteunt de trailer alleen op die momenten dat de auto het zwaar heeft”, zegt Lenssen in zijn blog. Met een relatief klein en licht accupakket geeft de E-Trailer de kampeercombinatie net een boost bij het stoplicht of in de bergen. Los van de trekhaak werkt de E-Trailer ook als mover, zodat kampeerders de caravan moeiteloos op de beste plek kunnen parkeren. Eenmaal gepositioneerd brandt de verlichting in de caravan desgewenst ook op de accu’s.

De E-Trailer komt net te laat voor het kampeerseizoen van 2016 maar moet voor de zomer van 2017 op de markt zijn. Lenssen en zijn compagnon Trip richten zich in eerste instantie op de 500.000 caravans in Nederland maar dromen ook al voorzichtig over de grens. En naast voor kampeerders is de ’trapondersteuning’ mogelijk ook interressant in de bouw, voor hoveniers en voor trekkers van paardentrailers. Lenssen: “Door samen met studenten projecten op te blijven pakken voorzien we de caravan- en trailerindustrie van nuttige, veiligheid verhogende en duurzame innovaties.”

Bron: E-trailer, Toekomstmakers, Nuon Solar Team / Imagecredit: Howard Lake, via Flickr Creative Commons (Cropped)

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Hans Keesom schreef:

    De e-trailer is toch echt iets anders dan hierboven beschreven….. niks trapondersteuning o.i.d.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.