VW durft weer groen te doen; Topkandidaat recordwindpark

VW E-Golf, via Volkswagen

Een snelle greep uit de duurzame pers- en nieuwsberichten. In deze editie o.a. Volkswagen behaalt eigen duurzaamheidsdoel twee jaar te vroeg, Vestas pakt wereldrecord offshore wind en zonnig ‘Zandpad’ Utrecht

1. Productie Volkswagen 25 procent schoner dan vijf jaar geleden

De Duitse autobouwer heeft in zijn fabrieken 2.500 maatregelen doorgevoerd die de milieu-impact van de productie verkleinen. VW stoot nu 29 procent minder CO2 uit, het waterverbruik ligt 18 procent lager en de energieconsumptie bijna een kwart. Daarmee drukt VW de kosten en heeft het zijn Think Blue. Factory-doelen voor 2018 al bereikt. Peter Bosch, Head of Optimization. “Sinds 2010 hebben we meer dan € 100 mln bespaard.” Nu hopen dat VW’s cijfers niet vervuild zijn door sjoemelfabrieken. Nissan had tien jaar nodig voor 22 procent CO2-reductie.

2. Meer stroom uit massaproductie-zonnepanelen dankzij TNO

Het Eindhovense Solaytec, spinoff van kennisinstituut TNO, heeft een machine ontwikkelt die atomaire deeltjes op zonnecellen ‘dampt’. Hoe dat precies werkt zie je in de video hiernaast. Voor deze snelle nieuwssectie is de takeaway dat zonnepanelenmaker Hanwha Q-Cells (de nummer vijf in de wereld) de machines naar tevredenheid gebruikt en zijn zonnecellen er 0,15 à 0,25 procent efficiënter mee maakt. Dat is in de PV-sector zeker significant.

3. Mega-windturbine Vestas topkandidaat voor windpark Borssele

Terwijl het Duitse Siemens en het Frans-Spaanse Adwen beide net een 8 megawatt sterke windturbine presenteren, toept het Deens-Japanse MHI Vestas alweer over. De windmolenfabrikant perst 300 kilowatt extra uit zijn offshore topmodel en komt nu tot 8,3 megawatt. Het is goed denkbaar dat tenderwinnaar Dong deze molens voor het maximaal 760 megawatt grote windpark Borssele op het oog heeft. De upgrade betekent dan dat Dong niet 95 maar 91 molens moet plaatsen. Dat brengt een winstgevende businesscase bij de ongekend lage 7,27 eurocent per kilowattuur dichterbij.

4. Nieuw red light district Utrecht over op zonne-energie

Het oudste beroep ter wereld gaat met zijn tijd mee. In Utrecht ging de woonbootprostitutie enkele jaren geleden op slot. Begin volgend jaar krijgt Utrecht in de directe omgeving van het oude ‘Zandpad’ 64 moderne accommodaties voor raamprostitutie. Later in 2017 levert projectontwikkelaar Beja Accommodaties nog eens 98 peeskamers op. Beja en architect Sikko Vellinga hebben ‘duurzame panden’ ontworpen, waarop in ieder geval zonnepanelen komen. Rode LEDs zullen er ongetwijfeld ook branden. Er hebben zich acht geïnteresseerden gemeld om de nieuwe sekswerkplekken te exploiteren.

5. Elk weekend gratis elektriciteit met slimme meter

Energieleverancier British Gas stunt met zijn stroomprijzen. Britse huishoudens krijgen in het weekend tussen 9 uur ’s ochtends en 17 uur ’s middags alle afgenomen elektriciteit cadeau, naar keuze op zaterdag of zondag. Met de actie versnelt de British Gas de acceptatie en het gebruik van slimme meters. Direct een fantastisch experiment om de prijselasticiteit van stroom te testen. De actie loopt tot maart 2018.

Imagecredit: Volkswagen

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 16 dec 2016

    […] De Vestas V164 is met een hoogte van 220 meter en wieken van 80 meter lang de grootste windmolen ter wereld. De offshore windturbine levert maximaal 8  8,3 megawatt. […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.