Snelle HVDC Circuit Breaker

Even terug bespraken we de voordelen van HVDC (High Voltage Direct Current) energietransmissie, gelijkstroom op extreem hoog voltage. Een aspect dat toen niet aanbod is gekomen is het onderbreken van zoveel energietransport.

1000 megawatt is niet zomaar stil te leggen.

Wanneer je je laptoplader uit het stopcontact trekt zie je soms kleine vonken overspringen. Lopende stromen houden er niet van om snel onderbroken te worden. De huis tuin en keuken vonken zijn soms al aardig schrikken, moet je nagaan wat er gebeurd als je het vermogen van een groot windpark snel moet afknijpen.

Bij wisselspanning heb je nog het voordeel dat de elektronen continu van richting veranderen. Bij elke overgang is de stroom een fractie van een seconde nul en door goed te timen is wisselstroom daarom relatief goed te onderbreken. Bij gelijkstroom bewegen de elektronen continu in dezelfde richting. Ook bij HVDC-lijnen van 800 kV kunnen er echter zaken misgaan die een noodstop vereisen.

Teneinde snel aan de rem te kunnen trekken hebben de ingenieurs bij ABB een schakelaar gemaakt die met een combinatie van mechanische onderdelen en halfgeleidercomponenten ook deze enorme stromen veilig kunnen afstoppen. Zo zijn ze instaat zelfs de volledige productie van een gemiddelde kerncentrale in een oogwenk af te breken.

Bron: Technisch Weekblad
ImageCredit: gun4hire @ sxc.hu

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.