Duitsland helpt horeca de winter door met subsidie (!) op heaters

Brisbane Local Marketing, via Unsplash Public Domain

Als gevolg van de coronapandemie is de horeca wereldwijd zwaar getroffen. Als onderdeel van steunpakket voor ondernemers stelt de Duitse overheid middelen beschikbaar voor investeringen in tenten en terrasverwarmers. 

Nood breekt wet

Als je vorig jaar november een weddenschap had afgesloten dat Duitsland deze winter terrasheaters zou subsidiëren, had je flink binnen kunnen lopen.

De terrasheater is al jaren een mikpunt van klimaatbeleid. In een groeiend aantal steden in Duitsland waren heaters inmiddels verboden. Loeiende branders om een terras warm te stoken terwijl alle tafeltjes in het café daarachter leeg zijn is ook maf. Maar dit jaar is alles maf. Dit jaar is de heater een welkome noodoplossing voor een sector die in de touwen hangt.


Niet roomser dan de paus

Zelfs groene partijen zijn om. „Ich bin kein Freund von Heizpilzen, aber in Pandemiezeiten sollte man nicht päpstlicher sein als der Papst“, zegt Dieter Janecek, parlementslid voor Die Grünen tegen het Handelsblatt. Janecek roept op om vooral pragmatisch te zijn. Voor cafés, restaurants en cultuurinstellingen dreigt deze winter een enorme faillissementsgolf. Opheffen van verboden op terrasverwarming en subsidiëren van tenten en heaters kan arbeidsplaatsen en bedrijven redden.

Raadsel opgelost

In Nederland was het aanzetten van terrasverwarmers (zelfs voor lege terrassen) al gangbaar, ver voor we van COVID-19 gehoord hadden.

Als Nederlandse restaurants en cafés dit jaar nog open mogen dan is ook hier het verwarmen van de buitenlucht tijdelijk prima. Subsidie in de aanschaf van tenten zou gebruik van de heaters die er toch al hangen efficiënter kunnen maken. Het zou wel goed zijn daarbij vast te kijken of en waar dergelijke tenten van nut kunnen zijn als de pandemie voorbij is.

Tot slot is met deze Duitse coronasteun ook een groot raadsel opgelost; In het Nederlandse debat over aardgasvrij wonen vliegt vaak het argument voorbij dat Duitse staat het gebruik van aardgas juist stimuleert. Dat blijkt dus inderdaad het geval.


Bron: Handelsblatt / Imagecredit: Brisbane Local Marketing, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.