Nobelwinnaars massaal voor gentech; Stad als superaccu

Ruma Views, via Flickr Creative Commons

Een snelle greep uit de duurzame pers- en nieuwsberichten. In deze editie o.a. hele stad als duurzame batterij, genetisch gemodificeerd voedsel niet zo eng als we denken en carrièremove voor olietopman. 

1. Nobel-zwaargewichten tegen Greenpeace inzake gentech

Tussen Greenpeace en agroconcerns als Monsanto woedt al jaren een felle welles-nietes over de voordelen en risico’s van genetisch gemodificeerde gewassen (GMO’s). Nu gooit ook een groeiende groep Nobelprijswinnaars zijn gewicht in de strijd. Volgens de laureaten brengt het activisme van Greenpeace de voedselvoorziening voor de groeiende wereldbevolking in gevaar. GMO’s zijn soms voedzamer en vaak te verbouwen met minder pesticiden en water. Onder de 110 laureaten veel geneeskundigen. Ook chemici, economen en natuurkundigen, zoals Gerard ’t Hooft, onderschrijven de boodschap.

2. Duitsers bouwen twee steden om tot accu

In het project Die Stadt als Speicher onderzoekt de Technischen Universität Dortmund de potentie van bestaande installaties als energieopslagsystemen. De steden Herten en Wunsiedel staan model voor een systeemintegratie die de komende jaren in heel Duitsland is uit te rollen. De onderzoekers knopen de energiestromen van windparken en zonnepanelen aan de stroombehoefte van elektrische auto’s, de warmtebehoefte van een zwembad en de warmtepompen van huizen. De hoop is dat de stad als ‘virtuele energieopslag’ de bouw van grote accusystemen overbodig of minder noodzakelijk maakt.

3. Fransen hopen te cashen met sloop kerncentrales

Het Franse energieconcern EDF loopt jaren achter met de bouw van nieuwe kerncentrales. Het Franse concern verschuift zijn aandacht nu naar de afbraak van afgeschreven nucleaire installaties. Alleen al in Duitsland gaan er de komende jaren vele centrales uit bedrijf. Afbouwen van de installaties is specialistisch werk, waarin EDF al expertise heeft opgebouwd. Het Franse concern ziet voor de komende 15 jaar een markt van $ 200 mrd aan radioactieve sloopwerkzaamheden. Wat betreft Greenpeace heeft EDF aan de enige Nederlandse kerncentrale, bij Borssele, alvast een eerste klus.

4. Plastic en papierafval direct in kolencentrale

Recyclingbedrijf N+P verwerkt in Delfzijl vervuilde papier- en plasticresten, die niet op andere wijze herbruikbaar zijn. N+P maakt daarbij gebruik van het door chemieconcern DSM ontwikkelde subcoal-process, waarin het afval tot energierijke pellets wordt geperst. De brandstofpellets vervangen fossiele steenkool in kalk- en cementovens en verminderen zo de CO2-uitstoot van de bouwsector. Energeia schrijft dat N+P zijn pellets voor het eerst ook aan een, niet genoemde, Nederlandse kolencentrale verkoopt. Het recyclingbedrijf investeerde recent € 1 mln en verwacht snel nieuwe productielocaties te bouwen.

5. Total’s olieraffinaderij-president switcht naar duurzaam

Het Franse olieconcern Total kondigde eerder dit jaar aan al zijn duurzame activiteiten te groeperen in een nieuwe divisie, om deze uit te bouwen tot een wereldspeler op het vlak van hernieuwbare energie. Het oliebedrijf zet die ambitie kracht bij door Philippe Sauquet, nu nog baas van de raffinaderijen en chemiedivisie van Total, te benoemen tot topman van de nieuwe Gas, Renewables & Power-divisie. Kort na Total presenteerde ook Shell een speciale divisie voor de energietransitie. Windpark Borssele was een speerpunt in Shell’s ambitie maar het concern heeft de tender voor dit project niet gewonnen. In ander olienieuws: Chevron steekt $ 37 mrd (!) in de ontwikkeling van nieuwe olievelden in Kazachstan. Dat dan weer wel.

Imagecredit: Ruma Views, via Flickr Creative Commons (Cropped)


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.